Megállapodtak a huszonhetek a halasztási kérelem jóváhagyásáról

Megállapodtak a Brexit határidejének újabb halasztását célzó brit kérelem jóváhagyásáról a bennmaradó tagállamok kormányai, annak hosszáról azonban csak később születik döntés – közölték diplomáciai források.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója kiválónak nevezte a huszonhetek brüsszeli EU-nagyköveteinek a halasztási kérelem ügyében döntő találkozóját, és elmondta, hogy a munka a következő napokban folytatódni fog.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a tervek szerint jövő hét elején határoznak a hosszabbítás időtartamáról.

Brit pénzügyminiszter: az Egyesült Királyság nem tud jövő csütörtökön kilépni az EU-ból

Az Egyesült Királyság nem tud a brit EU-tagság megszűnésének jövő csütörtöki határnapján kilépni az Európai Unióból – mondta a brit pénzügyminiszter.

Sajid Javid a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a konzervatív párti kormány minden lehetséges lépést megtett annak érdekében, hogy tartani tudja az október 31-i Brexit-határidőt, “elérte azt a Brexit-megállapodást, amelyről mindenki azt mondta, hogy elérhetetlen”, és szükség esetére megtette az előkészületeket a megállapodás nélküli Brexitre is.

Javid szerint azonban a parlament és különösen Jeremy Corbyn – a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője – miatt “további bizonytalanság és késlekedés várható”.

“El kell fogadnunk, hogy nem tudunk kilépni (az EU-ból) október 31-én, mivel a parlament (a határidő) hosszabbítását kérte, és az EU – bár még nem kaptuk meg válaszát – valószínűleg eleget tesz ennek a kérésnek” – mondta a brit pénzügyminiszter.

Sajid Javid az első kabinettag, aki nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy nem tartható a jövő csütörtöki Brexit-határidő. (MTI)

Kapcsolódó: A Brexit-megállapodás alapelveit jóváhagyta, a menetrendet leszavazta az alsóház

A Brexit halasztásáról egyeztettek a huszonhetek kormányainak képviselői

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!