Még a Néppárt is gyorsítani szeretné a jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen

Az Európai Parlament frakcióvezetői közös levélben kifogásolták a jogállami eljárás eddigi eredménytelenségét.

Komolyan aggódnak az Európai Parlament mértékadó politikai csoportjai amiatt, hogy egy helyben topog a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás, és a tagállamok illetékes miniszterei februári ülésükön sem tűzik napirendre a témát.

Az EP kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali frakcióinak vezetői pénteken levelet írtak az unió állam- és kormányfői testületét elnöklő Charles Michelnek, valamint a soros EU elnöki posztot betöltő Horvátország európai ügyekkel foglalkozó államtitkárának, Andreja Metelko-Zgombicnak, amelyben hangot adnak a jogállami eljárás eredménytelenségével kapcsolatos aggályaiknak. Az ötök a 7. cikkelyes folyamattal foglalkozó kormányközi fórum, az Általános Ügyek Tanácsa keddi ülése elé időzítették a levelüket.

A Népszava birtokába került dokumentumban a frakcióvezetők felszólítják a tagállamok képviselőiből álló grémiumot, hogy végre cselekedjenek.

Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon fontosak az EU következő keretköltségvetéséről zajló tárgyalások, de a Tanács nem hagyhatja figyelmen kívül az unió alapértékeit érő, legalább ennyire jelentős és folyamatos veszélyeket sem

– írják, újabb vitákat, meghallgatásokat sürgetve.

A levélírók – közöttük Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője – felhívják a figyelmet arra, hogy a kormányközi testület tétlensége aláássa a közös európai értékeket, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének a hitelét, (Népszava)

Kapcsolódó: Uniós biztos: folytatni kell a 7-es cikk szerinti eljárást

Az uniós nagykoalíció a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket

Weber: az Európai Tanácsnak napirendjére kell vennie a hetes cikk szerinti eljárásokat

Folytatódhat a 7-es cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben