Matolcsy szerint meg kellene szüntetni az eurót

Matolcsy György, az MNB elnöke olyan “káros és meddő” álomnak gondolja az Európai Unió közös valutáját, amiből szerinte legfőbb ideje lenne felébredni. 


Matolcsy a Financial Timesba írt cikkében azt hangsúlyozza, hogy a közös deviza “nem kellett” az 1999 előtti európai sikersztorikhoz, utána pedig az eurozóna tagjai többségének nem származott belőle haszna.

Szerinte azok a feltételek, amelyek egy globális valuta sikeréhez szükségesek még most, két évtizeddel az euró bevezetése után sem adottak, az egész egy stratégiai hiba. Hiszen:

  • nincs közös állam,
  • az euróövezet nem terjed ki az EU GDP-jének legalább 10-15 százalékát létrehozó területre,
  • és nincs közös pénzügyminisztérium, illetve pénzügyminiszter sem.
Matolcsy azt állítja: az euró bevezetése alapvetően egy francia csapda volt. A bankelnök szerint Németország újraegyesítésekor az akkori francia államfő, Francois Mitterrand a németek megerősödésétől tartott és azért akarta rávenni a németeket a német márka feladására, hogy Európa ne váljon németté. Az akkori német kancellár, Helmut Kohl Matolcsy értelmezésében pedig azt gondolta, hogy az euró bevezetése lesz a német egység ára és beadta a derekát. Matolcsy ugyanakkor azt is igyekszik bizonyítani, hogy az euró bevezetése kapcsán se a franciák, se a németek számítása nem jött be.

A jegybank vezetője azt is állította, hogy az eurót bevezető országok jobb gazdasági teljesítményt nyújtottak a közös valuta bevezetése előtt, mint után. Ezért szerinte „az eurózóna tagjai számára lehetővé kell tenni, hogy a következő évtizedekben kilépjenek az övezetből, azoknak pedig, akik maradni akarnak, lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy fenntarthatóbb globális valutát működtessenek”.

Ezt az a Matolcsy írta, aki pár napja azt fejtegette, hogy szükség lesz egy eurázsiai közös valutára. (Financial Times, hvg.hu)

Kapcsolódó: Szele Tamás: Matolcsy Eurázsiája

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!

Egy hozzászólás “Matolcsy szerint meg kellene szüntetni az eurót” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.