Matolcsy megint az euró ellen kampányolt

Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót – hangsúlyozta Matolcsy György Budapesten azon a rendezvényen, amelyen bemutatták új könyvét, “Az amerikai birodalom kontra európai álom” című művet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elmondta: létrehozása pillanatában hibás, sőt káros politikai koncepcióra épült az euró megteremtése, mivel 1992-ben, az euró elindulásakor a közös európai pénztől az európai országok szorosabb együttműködését, gazdaságának erőteljes bővülését várták, szemben a Szovjetunióval, a szovjet birodalommal. A Szovjetunió azonban pont abban az évben bomlott fel – mutatott rá Matolcsy György.

Később, az elmúlt évek során ezzel szemben a dollár, az amerikai birodalom valutájának versenytársa lett az euró, amit sem az Egyesült Államok vezetése, sem annak politikai és gazdasági elitje nem néz jó szemmel – tette hozzá.

Matolcsy György kiemelte: Európának vissza kell térnie a gyökereihez, a szellemi és kulturális örökségéhez, sokszínűségéhez, és ezekre építve kell választ adnia a XXI. század kérdéseire, a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

Matolcsy György szerint az eurózóna tagállamai az euró bevezetése előtt a gazdaságot tekintve jobban, gyorsabban fejlődtek, és ezt tetézte, hogy később az Európai Unió, az eurózóna lemaradt a világméretű gazdasági versenyben.

Napjainkban ismét kétpólusúvá kezd válni a világ, az Egyesült Államok mellett Kína játssza a vezető szerepet a globális gazdasági, technológiai versenyben, ezzel kezd egy új hatalmi egyensúly kialakulni a világban. Az angolszász nyugati világ mellett Eurázsia lesz az új hatalmi központ – hangsúlyozta.

Matolcsy György úgy vélte: bár Magyarország még nem vezette be az eurót, de gondolkodni kell azon, hogy milyen feltételek mellett kellene újraépíteni Európát, az eurózónát, milyen háttérrel kellene elindítani az euró megreformálását, mert napjainkban Magyarország Európa egyik legizgalmasabb gondolatébresztő, alkotó műhelye. (MTI)

Nos, Matolcsyról nekünk mindig az alábbi 2016-os karikatúra jut az eszünkbe:

alf karikatúrája (Gépnarancs)

Kapcsolódó: Matolcsy szerint meg kellene szüntetni az eurót

Szele Tamás: Matolcsy, a káprázatos

(Kiemelt kép:  Matolcsy egy korábbi előadásán – MTI/Koszticsák Szilárd)