Másodszor is elkapta a koronavírust egy nő Dél-Koreában

A 73 éves dél-koreai nő előző héten, február 22-én gyógyultan hagyta el a karantént, de rá kevesebb mint egy héttel, most csütörtökön újra jelentkeztek nála a betegség tünetei.

Kínán kívül ilyen újrafertőzéses esetből eddig csak egyet regisztráltak, Japánban.

Ha valaki másodszor is meg tudja kapni a vírust rövid időn belül, az arra utal, hogy a szervezetben nem alakul ki természetes immunitás a vírusra a fertőzés után, ahogy például az influenza egyes törzseire (amivel persze az influenzavírus rengeteg variációja miatt nem vagyunk nagyon kisegítve). Ez nagyban megnehezíti a járvány kezelését, illetve a védőoltás kifejlesztését is. Ahhoz azonban még kevés ilyen eset történt, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni – lehet hogy ők éppen a szerencsétlen kivételek voltak.

Az is elképzelhető, hogy a betegség egyes esetekben két fázisban zajlik le, az első fázis végén a tünetek megszűnnek, úgy tűnik, mintha meggyógyult volna a beteg, mielőtt a második, súlyosabb fázisba zuhan. Így működik egyébként többek között az anthrax is. Ha a koronavírusnál is előfordul az ilyen betegséglefolyás, az elég rossz hír, mert a szűrést és a karantén fenntartását is nagyban megnehezíti.

Persze még az is lehet, hogy rossz volt a diagnózis, mielőtt kiengedték a karanténból.

Kaliforniában szakmailag képzetlenek vizsgálták a gyanús eseteket

Sajtóhírek szerint Kaliforniában megfelelő orvosi kiképzés nélküli és az óvintézkedéseket figyelmen kívül hagyó szövetségi egészségügyi szakemberek vizsgálták öt napon át a koronavírus-gyanús eseteket.

Több amerikai lap arról számolt be, hogy a speciális képzésben nem részesült egészségügyieken semmiféle védőfelszerelés nem volt, így feltételezhető, hogy a vesztegzár alá helyezett amerikaiaktól ők “vitték tovább”, azaz terjesztették a kórt. Erről egy neve elhallgatását kérő informátor tájékoztatta a kongresszusi politikusokat.

Az informátor szerint a szövetségi egészségügyi tárca “helytelenül telepített” munkacsoportot a két kaliforniai katonai támaszponton kialakított karanténba, ahol a Kínából és máshonnan hazaérkezett, vagy hazaszállított amerikaiakat helyezték el. A munkacsoport tagjai szabadon mozogtak a vizsgálatokra és szűrésre várakozók között, és gyakran elhagyták a támaszpontot is. Már öt napja tartózkodtak a helyszínen, amikor kiképzést kaptak. Az egészségügyiek jelezték aggodalmaikat a szövetségi minisztériumnak, és nehezményezték azt is, hogy nem kapnak elegendő információt.     Caitlin B. Oakley, a minisztérium helyettes államtitkára közölte: tudomásul vették a bejelentést, és mivel minden ilyen jellegű információt “nagyon komolyan” vesznek, hamarosan ki is vizsgálják az ügyet.

Kaliforniában tegnap este bejelentették, hogy újabb olyan beteget diagnosztizáltak, aki egyáltalán nem járt külföldön, az Egyesült Államokon belül sem utazgatott, és más koronavírussal diagnosztizált pácienssel sem érintkezett. Az illető egy idősebb asszony, aki Kalifornia Santa Clara megyéjében él.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) esti közleménye szerint az Egyesült Államokban 63 páciensnél állapították meg a fertőzést, köztük van az a 43 ember is, akit a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajóról szállított haza charterjárattal az amerikai kormány.

Az amerikai külügyminisztérium este közleményt adott ki, amelyben eltanácsolta olaszországi utazástól az amerikaiakat és nemcsak a koronavírusos fertőzés sújtotta Lombardia vagy Veneto tartományra szólóan, hanem egész Itáliára. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Európában terjed a koronavírus-járvány

Egy családot vizsgálnak koronavírusgyanú miatt Balassagyarmaton

A koronavírus járvány sokkolja a világgazdaságot

Dél-Koreában már több a fertőzött, mint Kína második leginkább sújtott tartományában

WHO: Már Kínán kívül terjed gyorsabban a koronavírus

Romániában is megjelent a koronavírus

Egy hétig járt-kelt betegen Bécsben a koronavírus-gyanús magyar nő

Szele Tamás: Járványkufárok

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!