Második napja 10 ezer alatt az új fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban egy nap alatt 9709-cel 281 ezer 752-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a tegnap közzétett hivatalos adatok szerint; az új esetek száma immár második napja maradt alatta a tízezernek.

Ez 3,6 százalékos növekmény jelent az előző napi 3,5 százalékkal szemben. A kimutatott aktív esetek száma 211 ezer 748. A halálozások száma 94-gyel 2631-re, a gyógyulásoké pedig 4207-tel 67 ezer 373-ra nőtt. A járvány kezdete óta az országban több mint 6,9 millió tesztet végeztek el.

Az orosz kormány tegnap engedélyezte a külföldi sportolók és edzők visszatérését az országba. Az érintetteknek a belépést követően két hétre karanténba kell vonulniuk. Az orosz labdarúgó bajnokság június 21-én indul újra.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, van rá remény, hogy a népszerű orosz nyaralóhelyeket a szabadságolások szezonjára ismét megnyithatják a turisták előtt. A héten az Oroszországi Turisztikai Szövetség és az Oroszországi Szállodai Egyesület azzal a kéréssel fordult a gazdaságfejlesztési minisztériumhoz, hogy június 1-től engedélyezze az turistautakat egyes dél-oroszországi régiókba, július 1-től pedig egyes külföldi területekre is.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten szombaton feloldották a kijárási korlátozásokat.

A nyár végére ígérte egy, a Covid-19 elleni vakcina bejegyzését Alekszandr Gincburg, a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatója a Rosszija 1 egy szombat esti adásában. A központ jelenleg a preklinikai kísérleteknél tart.

Csütörtökön Rinat Makszjutov, a novoszibirszki Vektor állami kutatóközpont vezérigazgatója azt mondta, hogy intézete júniusban fejezi be a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni a vakcináját.

Meghaladta az ötszázat a koronavírus halálos áldozatainak száma Ukrajnában

Tegnapra 17 újabb halálos áldozattal 514-re emelkedett a koronavírus-fertőzés szövődményeiben eddig elhunyt betegek száma Ukrajnában, a fertőzés terjedése az előző naphoz képest némileg lassult, de az esetek száma immár meghaladta a 18 ezret – derült az egészségügyi minisztérium által közölt adatokból.

Az elmúlt 24 órában regisztrált 433 új esettel az azonosított fertőzöttek száma 18 291-re nőtt az országban. Az ezt megelőző napban több mint ötszáz fertőzöttet azonosítottak – 95-tel többet, mint most -, így ez javulásnak tekinthető. A betegségből eddig 5116-an gyógyultak fel, közülük 210-en az elmúlt napban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi tájékoztatása szerint előző nap a legtöbb új beteget a fővárosban, Kijevben, valamint Kijev megyében jegyezték fel, 59, illetve 54 főt. E tekintetben a főváros már második napja került a statisztika legtetejére.

A legfertőzöttebb területek változatlanul a romániai határnál lévő Csernyivci megye 2694, és a főváros 2280 eddig azonosított beteggel. Kárpátalja megyében eddig 885 fertőzöttet jegyeztek fel, közülük 24-en haltak bele a betegségbe és 166-an gyógyultak fel.

A héten heves vitákat váltott ki a nagyvárosi metrók újranyitásának kérdése. Ezt szorgalmazza a kijevi és a harkivi polgármester is városában, mivel a korlátozások május 11-i enyhítése után sokan álltak újra munkába, és ez súlyos közlekedési dugókat okozott. Az egészségügyi miniszter erre reagálva, vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha nem zárták volna le a metrókat, a kórházak túltelítettekké váltak volna betegekkel. Rámutatott arra, hogy most viszont a kórházak leterheltsége az országban nem haladja meg a 13 százalékot.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna nem az egyetlen ország a világon, amely leállította a metrók közlekedését a járvány megfékezése érdekében. Példaként hozta a kínai Hupej városát, Franciaországban Párizst, Nagy-Britanniában Londont, valamint Indiát.

A korlátozások enyhítésének első szakaszát május 11-től léptette életbe az ukrán kormány. Ennek nyomán több kis- és középvállalkozás kezdhetett ismét működni. Egyebek mellett újra kinyithattak az éttermek és a kávézók – bár csak a kültéri teraszokon fogadhatnak vendégeket -, valamint a fogászati rendelők, a fodrászatok, a szépségszalonok, az ügyvédi és a közjegyzői irodák, illetve számos, nem élelmiszereket árusító kisebb bolt és karbantartással, szereléssel foglalkozó üzlet is.

Izraelben minden korosztály számára megkezdődött a tanítás

Két hónap kényszerszünet után ma reggel minden korosztály számára megnyíltak az iskolák Izraelben, miután a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorult az utóbbi hetekben – jelentette a helyi média.

Az óvodák és az alsó tagozatok első három osztálya, valamint az érettségiző osztályok különleges rendszabályokkal, kiscsoportos oktatás keretében már két hete elkezdhettek iskolába járni, de az összes korosztály csak mától vehet részt az iskolai oktatásban.

A különösen fertőzött településeken továbbra is távoktatással folyik a tanítás.

Az oktatásügyi és az egészségügyi minisztérium utasításai alapján rendkívüli intézkedéseket vezettek be az intézményekbe: a szülőknek naponta írásban igazolniuk kell, hogy gyermekük egészséges és tünetmentes, a negyedik osztályosnál idősebb nebulóknak szájmaszkot kell viselniük, az ablakokat a negyven fokos hőség és a klímaberendezések működtetése ellenére nyitva kell tartani, a gyerekek padjait egymástól két méterre kell elhelyezni, és csakis állandó padtársak ülhetnek egymás mellett

Ezen kívül a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint minden osztály alkoholos törlőkendőket is kap, amivel rendszeresen letörlik a felületeket, és növelik a takarítások gyakoriságát is.

A szünetekben az osztályok elkülönülnek egymástól, és az iskolások megpróbálják tartani egymástól a kétméteres távolságot. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint szeptember eleji “tanévkezdés hangulat” van az iskolákban, a gyerekek nagyon örülnek, hogy a két hónap szünet után ismét együtt lehetnek társaikkal.

Rafi Perec leköszönő oktatási miniszter az iskolák megnyitásának gazdasági fontosságát hangsúlyozta, szerepüket abban, hogy a szülők is visszatérhessenek munkahelyeikre, és újraindulhasson a gazdasági élet.

A 9,2 milliós Izraelben a koronavírus miatt leállás nyomán 1,1 millió munkanélkülit regisztráltak, ami példa nélküli az ország történetében. A február eleji 3,4 százalékos munkanélküliségi ráta több mint 27 százalékra emelkedett. A munkanélküliek egy részét fizetés nélküli szabadságra küldték munkáltatóik, de a médiában megszólaló szakértők szerint ők sem térhetnek majd vissza teljes létszámban munkahelyeikre. A vállalatok egy része továbbra is csökkentett üzemmódban működik vagy teljesen leállította működését.
Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány. Az új koronavírus megjelenése óta 16 608 fertőzöttet szűrtek ki, akik közül 12 855-en már meggyógyultak. Jelenleg 59-en vannak súlyos állapotban, közülük 49-en lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma eddig 268 volt.

Enyhítettek a maszkviselés szabályain a kínai hatóságok

Enyhítettek az új koronavírus-járvány miatt életbe léptetett maszkviselés szabályain a kínai hatóságok, miközben az észak-kínai Csilin városát lezárták új belföldi fertőzöttek megjelenését követően.

A kínai járványügyi központ egy mai sajtótájékoztatón közölte: a továbbiakban Kínában nem kötelező a maszk viselete kültéren – parkokban, az utcán és játszótereken -, amennyiben nem gyűlik össze egy helyen nagyobb tömeg. A megfelelő szellőztetéssel rendelkező beltéri helyszíneken – például irodákban, konferenciatermekben, építkezéseken és iskolákban – a közösségi távolságtartás szabályainak betartása mellett szintén nem kell ezentúl maszkot viselni. Változatlanul kötelező azonban a védőmaszk használata azokon a helyeken, ahol sok ember gyűlik össze zárt légtérben, egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön, valamint a liftekben. A szabályok enyhítése nem vonatkozik olyanokra, akiknek az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetei – köhögés, láz – vannak. A kórházakban a látogatóknak és a betegek kísérőinek is változatlanul védőmaszkot kell viselniük.

Kína szárazföldi részén tegnap öt újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, közülük ketten külföldön, hárman pedig az észak-kínai Csilin tartományban fertőződtek meg. Bár a betegségből eredő halálozást már több mint egy hónapja nem jelentettek az országból, az elmúlt időszakban regisztrált új esetek miatt szigorításokat vezettek be Csilinben. Az Oroszországgal és Észak-Koreával határos tartomány második legnagyobb városában, Csilinben egy kerületre korlátozódnak az újabb fertőzéses esetek, ezért ezt a kerületet magas kockázati szintűvé nyilvánították. Háztartásonként csupán egy ember léphet ki az utcára a szükséges cikkek beszerzésére. A város vonatközlekedését még szerdán felfüggesztették, a lakosságot pedig arra szólították fel, hogy csak szükséges esetben hagyják el a várost.

Bár a több mint 1,4 milliárd lakosú ország szárazföldi részén a hivatalos adatok szerint jelenleg kevesebb, mint száz beteget kezelnek Covid-19-cel, a súlyos esetek száma pedig csupán tíz, Csung Nan-san, a légzőszervi megbetegedések vezető kínai szakértője a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában arra figyelmeztetett: Kína helyzete jelen pillanatban nem jobb, mint a külföldi országoké, mivel a kínai lakosság túlnyomó része nem immunis az új koronavírussal szemben. Bár a járvány kezdetén a vírus eredeti gócpontjából, Vuhanból a valóságosnál kevesebb fertőzöttről számoltak be, Csung közlése szerint a hivatalos adatok január 23-át – vagyis a közép-kínai város vesztegzár alá vonását – követően a valós helyzetet tükrözték.

Kína szárazföldi részén a hivatalos adatok szerint összesen 82 947 igazolt Covid 19-es beteget regisztráltak, közülük 4633-an hunytak el, és 78 227-en gyógyultak meg szombat éjfélig. Az országban ezen felül jelenleg 515 tünetmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Kapcsolódó: Operatív törzs: holnaptól Budapesten hatályát veszti a kijárási korlátozás

Meghalt egy idős férfi, mert egy nappal a műtétje előtt hazaküldték a kórházból

Több mint 4,6 millióan fertőződtek meg a világon

Magyarországon 3 újabb beteg halt meg a járvány miatt

Ausztria Magyarország irányába is enyhíti a határellenőrzést

Olaszországban és Spanyolországban is csökkent a járvány áldozatainak a napi száma

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást