Másfél hónapja először kétszáz alatt a napi halálesetek száma Spanyolországban

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek közül 164-en haltak meg az elmúlt 24 órában. A napi halálesetek száma másfél hónapja először csökkent kétszáz alá – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A vírus okozta Covid-19-betegség 25 264 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az áldozatok száma tegnap 276-tal emelkedett.

A szaktárca összesítése szerint a fertőzést 118 902 beteg győzte már le, egy nap alatt 1654-en gyógyultak meg.

A legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel 217 466 koronavírusos esetet igazoltak eddig. 24 óra alatt 838 új fertőzöttet jelentettek a tartományok az egészségügyi minisztériumnak a tegnapi 1147 után.

A minisztérium összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

A fertőzés miatt országosan 547-en kerültek kórházba az elmúlt egy napban, intenzív terápiás ellátásra 65-en szorultak. A koronavírus miatt kórházi kezelést összesen 118 495-en kaptak és 10 974 embert láttak el intenzív osztályon.

“A koronavírus által leginkább érintett hét európai ország közül Spanyolországban növekszik legkevésbé az új esetek száma” – mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi vezető emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok után Spanyolországban van a legtöbb igazolt fertőzött, a halálos áldozatok számát tekintve azonban megelőzi még Olaszország és az Egyesült Királyság is.

Spanyolországban holnaptól kötelező lesz a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. A kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással, valamint az önkormányzatok és szociális szervezetek révén.

A jövő héttől elkezdik szakaszosan feloldani a március 15-e óta érvényben lévő járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Holnaptól, az úgynevezett nulladik fázisban előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.

A járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera ezt átugorva rögtön az egyes fázisba lép, amikor például már a szállodák is újranyithatnak, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket, valamint az éttermek teraszain 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendéglátás.

Az enyhítés ellenére a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a járvány miatt érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig.

Olaszország megpróbál újraindulni több mint két hónap után

A gyárak, az autó-, a textil- és az építőipar, valamint a városi tömegközlekedés újraindításával megkezdődik holnaptól a járványhelyzet úgynevezett második szakasza Olaszországban, majdnem 4,5 millió dolgozó ismételt munkába állásával, ám a kijárási korlátozásokat még nem oldják fel teljesen.

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera szerint Olaszország megpróbál újraindulni a koronavírus-járvány február 20-val kezdődött terjedését, tetőzését, valamint megfékezését követő hetek után.

Május 4-től újraindul az eddig leállított, “nem létfontosságú” termelés: megnyitnak a gyárak, újraindul az autó-, a textil- és az építőipar, valamint a divatágazat. A kereskedelemnek május 18-ig, a vendéglátásnak júniusig kell várnia a kormányütemterv szerint. Holnaptól viszont nyitva lesznek a már újraindult könyvesboltok és csecsemőruházati üzletek. A presszók, kávéházak és éttermek vendéget nem fogadhatnak, de elvitelre árulhatnak ételt és italt.

Az újraindulás mintegy 4,5 millió olasz munkába állását jelenti a járványhelyzetben eddig otthon maradt 7,8 millió dolgozóból. Az ismételt munkába állás nem jelenti feltétlenül a munkahelyre való bejárást: a négy és fél millió mintegy fele távmunkában kezd hétfőtől.

A statisztikák szerint a gyárakban és építkezéseken újra dolgozók nagy része ötven év feletti, és a gócpontnak számító északi tartományokban áll majd munkába. Ahol lehet, turnusokban végzik a munkát, a gyárakban biztosítani kell a legalább kétméteres távolság betartását. Az újra munkába lépők több mint hetven százaléka férfi, mivel a nők továbbra is otthon maradnak a gyerekekkel a szeptemberig meghosszabbított oktatási szünet miatt.

Holnaptól enyhítik a kijárási korlátozásokat: továbbra is csak indokolt esetben lehet utcára menni, tehát munkavégzés, élelmiszer- és gyógyszervásárlás, valamint egészségügyi indok miatt. Ezzel egy időben engedélyezett lesz azonban a rokonlátogatás, valamint a szabadtéri sportolás, kocogás a lakóhelytől távolabbi helyszínen is.

Újranyitják a parkokat, kerteket, villákat, de a játszóterek zárva maradnak. A városok és a tartományok közötti szabad mozgás még nem engedélyezett. A templomok továbbra is zárva maradnak, de engedélyezett a temetés maximum 15 fő részvételével. Látogathatók a tartományon belüli temetők. A misék bemutatását a tervek szerint pünkösdre engedélyezhetik.

A római kormány többoldalas útmutatása szerint továbbra is tilosak a közösségi találkozók, rendezvények, hasonlóképpen nem lehet baráti összejöveteleket sem tartani.

A közösségi távolságtartás jegyében indul újra a városi tömegközlekedés is: a buszokon, metrón is kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselete, a buszon egyszerre csak húszan, a metrószerelvényen 120-an utazhatnak, minden második ülést szabadon hagyva.

Az egész országban egyszerre tervezett újraindulás ellenére több tartomány máris önálló utat követ: Luca Zaia, az északi Veneto kormányzója hétfőtől teljes nyitást hirdetett meg csakúgy, mint a déli Campania és Calabria is, hangsúlyozva, hogy a tartományaikba kívülről érkezőket karanténba helyezik.

Szombaton tele voltak emberrel Róma – bezárt üzletekkel teli – sétálóutcái, a nápolyi tengerparti sétányok és a milánói metró is. A kötelező szájmaszkot nem viselte mindenki.

Az egészségügyi hatóságok kéthetente ellenőrzik a járványterjedés alakulását, és ha a fertőzés erősödik, ismét szigorítják a korlátozásokat. Az országban a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 207 ezret, a halálos áldozatoké a 28 ezret.

Semmi nem változik május 4-től, “csak munka miatt lehet kimenni, káosz lesz a tömegközlekedésben, a családok továbbra is otthon maradnak a gyerekekkel, a kormánysegélyek ígéretek maradtak” – írta a jobboldali Libero napilap.

A jobbközép Il Giornale úgy vélte, vége a karanténnak, mostantól “olaszosan mindent szabad lesz”, miközben a családok fogyasztása az idén legalább nyolc százalékkal csökken, a kereskedelem és vendéglátás forgalma pedig több mint negyven százalékkal.

Johnson: “az orvosok a halálom bejelentésére is készítettek terveket”

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint orvosai készenléti terveket készítettek arra az esetre is, ha az új koronavírus okozta betegség a halálát okozta volna.

Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19-járványt okozó, SARS-CoV-2 nevű vírussal, a betegség enyhe tüneteit észlelte magán.

Az eredeti terv alapján a brit kormányfő egy hetet töltött volna elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján. Állapota azonban romlott, és április 5-én a londoni St. Thomas kórházba szállították.

Johnson egy hetet töltött a kórházban, ebből három napot intenzív osztályon, utána a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, a dél-angliai Chequersben lábadozott, és csak hétfőn állt munkába.

A Sun on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapnak adott interjúban a kormányfő úgy fogalmazott: nem volt “különösebben ragyogó” állapotban, és tudta, hogy már megvoltak a készenléti tervek arra az esetre, ha “valami nagyon balul ütne ki”.

“Az orvosoknak stratégiájuk volt arra, hogy miként kezeljenek egy ‘Sztálin halála’-típusú forgatókönyvet” – tette hozzá, a brit-francia filmszatírára utalva.

Elmondta: intenzív kezelése alatt “literszámra nyomták” tüdejébe az oxigént, arcán légzőmaszk volt, az orrába is oxigénvezetéket helyeztek, és “volt egy rossz pillanat”, amikor 50 százalék volt az esélye annak, hogy a légcsövében is oxigénvezetéket kelljen elhelyezni.

Johnson nem először tesz egyenes utalást arra, hogy majdnem belehalt a Covid-19 betegségbe.

Nem sokkal azután, hogy távozhatott a kórházból, a Twitteren közzétett videóüzenetében közölte: kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor “bármerre eldőlhetett volna a dolog”. Hozzátette: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életét mentették meg.

Nemrégiben Dominic Raab külügyminiszter is utalást tett erre. Raab – aki Johnson betegsége és lábadozása idején ellátta a kormányfői feladatokat – a BBC televíziónak adott minapi nyilatkozatában azt mondta: voltak “bizonytalan kimenetelű pillanatok” a miniszterelnök kórházi kezelésének idején.

Boris Johnson a Sun on Sunday-ban megjelent interjúban ugyanakkor kijelentette: ő egy pillanatra sem fogadta el, hogy a betegség végleg legyűrheti. “Nem lenne helyénvaló azt mondani, hogy bármikor is azt gondoltam volna: ennyi volt” – fogalmazott.

Elismerte viszont, hogy eleinte nem vette komolyan a betegségét, és akkor sem akart kórházba menni, amikor orvosai közölték vele, hogy ez elkerülhetetlenné vált.

Elmondta azt is: “elsöprő erővel” vágyik arra, hogy az országot ismét talpra állíthassa, és nagyon bízik abban, hogy ez sikerülni fog.

Munkába állása után nem sokkal Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott a Covid-19-járvány tetőzésén.

Hozzátette: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni, és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában, Horvátországban továbbra is egyszámjegyű az új esetek száma – derült ki a válságstábok mai sajtótájékoztatóján.

Egy nap alatt egyetlen újabb fertőzöttet sem diagnosztizáltak Szlovéniában, az ismert koronavírus-fertőzöttek száma így 1439 maradt. Az elmúlt 24 órában két ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 96-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 55 520 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 59-en vannak kórházban, közülük 21-et ápolnak intenzív osztályon.

Járványügyi szakemberek szerint bár lassul a járvány terjedése és a járványügyi helyzet ellenőrzés alatt áll, az elkövetkező napokban, hetekben és hónapokban is be kell tartani a közösségi távolságtartás szabályait, a higiéniai előírásokat és a még mindig érvényben lévő, a járvány megfékezésének érdekében elfogadott korlátozásokat.

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt nyolccal – öttel többel, mint egy nappal korábban -, 2096-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napban történt két halálesettel 79-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1489 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 231 beteget kezelnek kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 38 084 koronavírustesztet végeztek.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják a gazdaságot. A bevásárlóközpontokban működő üzleteken kívül minden bolt kinyithatott a héten, hétfőtől pedig elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint május közepétől az óvodák és általános iskolák is.

Megközelítette a 12 ezret a fertőzöttek száma Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, vasárnapra 24 óra alatt 502 új fertőzést azonosítottak, a betegek száma elérte a 11 913-at – közölte az egészségügyi minisztérium.

A betegségben elhunytak száma kilenc új esettel 288-ra nőtt, eközben 1547-en felgyógyultak. Az ország két legfertőzöttebb területe továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye (1818 fő) és a főváros, Kijev, ahol a betegek száma elérte az 1511-et. Kárpátalja megyében jelenleg 508 fertőzöttet tartanak számon.

A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint az elmúlt napban egy újabb elhunyttal 26-ra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma Kijevben.

A fegyveres erők illetékesei vasárnap arról számoltak be, hogy az elmúlt napban négy új esetet azonosítottak soraikban, és ezzel a Covid-19-betegek száma 49-re emelkedett. Eddig ketten haltak bele a betegségbe, és 30-an gyógyultak fel.

Közben szombaton békés demonstrációt szervezett étteremtulajdonosok egy kis csoportja Kijevben az elnöki hivatal előtt, követelve, hogy legalább a nyílt téri teraszaikon engedélyezzék a vendégek kiszolgálását. Jelenleg Ukrajnában az éttermek és a kávézók csak házhozszállítást vállalhatnak vagy elvitelre árusíthatnak, de helyben fogyasztásra nem szolgálhatnak fel semmit. Az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni jelentése szerint a vendéglátósok tiltakozóakciójukon kihelyeztek néhány asztalt a hivatal elé, és az arra járókat kóstolófalatkákkal kínálgatták. Volodimir Zelenszkijt is meghívták, de az elnök nem ment ki hozzájuk.

Viktor Ljasko, az egészségügyi miniszter helyettese, országos tisztifőorvos ma a Facebookon közzétett bejegyzésében közölte, hogy a tárca már csaknem befejezte az összeállítását azoknak az előírásoknak, amelyek alapján a fodrászatok, szépségszalonok, kávézók és egyéb üzletek a karantén után újra kinyithatnak. Szavai szerint a jegyzéket várhatóan már a hétvégén közzéteszik, hogy a vállalkozóknak legyen idejük felkészülni az újranyitásra.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken tett ígéretet arra, hogy az országos karantént május 11-e után elkezdi a kormány fokozatosan feloldani. Ezt azzal indokolta, hogy egyfelől a fertőzés terjedése tekintetében kedvező a helyzet az országban, másfelől az emberek elfáradtak a karanténtól.

Az orosz kormány feloldotta a maszkok és a védőruházat exportjára vonatkozó tilalmat

Feloldotta az orosz kormány vasárnap az orvosi maszkok és a biológiai védőruházat kivitelére vonatkozó tilalmat.

A március 2-án a Covid-19-járvány miatt bevezetett kiviteli stop eredetileg június 1-ig lett volna hatályos. A visszavont tilalom a maszkok és a védőruházat mellett a kötszerekre, a lélegeztetőgépekre, a fertőtlenítőkre és néhány más eszközre vonatkozott.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 10 633-mal 134 687-re emelkedett az igazolt fertőzések száma. Ezzel – Franciaországot megelőzve – ebben a vonatkozásban a hatodik helyre került a világon a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint.

Ez 8,6 százalékos napi növekedést jelent, az újonnan észlelt esetek 50,3 százaléka tünetmentes. A halálesetek száma 58-cal 1280-ra nőtt, a gyógyultaké 1626-tal 16 639-re.

Az új fertőzöttek több mint felét továbbra is a fővárosban és Moszkva megyében azonosították. Moszkvában az ismertté vált fertőzések száma 5948-cal 68 606-ra, a halottaké 34-gyel 729-re, a gyógyultaké pedig 655-tel 7029-re nőtt.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester tegnap kijelentette, hogy a szűrési adatok alapján a fővárosban a fertőzöttek valós aránya 2 százalék lehet, ami szerinte a legalacsonyabb érték a világ többi nagyvárosával összehasonlítva.

Az országban máig csaknem 4,1 millió tesztet végeztek el. Az orosz egészségügyi minisztérium szombati állásfoglalása szerint egyelőre nincs alapja azt feltételezni, hogy Oroszországban a koronavírus terjedése okozta helyzet stabilizálódott volna.

Az orosz fegyveres erőknél eddig 2093 fertőzöttet azonosítottak: 2581 főt a katonai és a hallgatói állományból és 322-t a polgári állományból. 1 beteg állapota súlyos, 14-é közepesen súlyos. A gyógyult katonák száma 145, a civileké pedig 14 – közölte a védelmi tárca.

A koronavírussal megfertőződött és orvosi megfigyelés alatt tartott Mihail Misusztyin miniszterelnök közérzete jó, a kormányfő folyamatos kapcsolatban áll a kabinet tagjaival, és iratokkal dolgozik – közölte Misusztyin szóvivője, Borisz Beljakov vasárnap a sajtóval.

A kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy koronavírust találtak a szervezetében. Vlagyimir Putyin orosz elnök ügyvezető kormányfőnek Misusztyin első helyettesét, Andrej Belouszovot nevezte ki.

Pénteken egyébként ismeretessé vált, hogy az építésügyi miniszter, Vlagyimir Jakusev és helyettese, Dmitrij Volkov is kórházba került Covid-19-fertőzés miatt.

Lukasenka nem halasztja el a győzelem napi parádét

Fehéroroszországban a koronavírus-fertőzés terjedése ellenére is meg fogják tartani a május 9-i katonai díszszemlét a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából – közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ma Minszkben a BelTA hírügynökséggel.

“Azt kell mondanom, hogy nem mondhatjuk le a díszszemlét. Egyszerűen nem mondhatjuk le. Sokat gondolkodtam ezen. Ez egy érzelmi, mélyen ideológiai ügy” – fogalmazott.

A nap folyamán Lukasenka azt mondta, hogy Fehéroroszágban egészében véve sikeresen halad a koronavírus-járvány feltartóztatása. Állítása szerint az országban elegendő személyi védőeszköz és gyógyszer áll rendelkezésre a Covid-19 betegség elleni küzdelemhez.

A ma közzétett hivatalos adatok szerint Fehéroroszországban 99-en haltak meg a Covid-19 miatt. A fertőzöttek száma egy nap alatt 877-tel 16 705-re emelkedett. 3196 beteg meggyógyult, az országban több mint 204 ezer tesztet végeztek. Sajtótitkára szerint maga Lukasenka nem csináltatott koronavírustesztet, mert jól érzi magát és nem tartja szükségesnek.

Oroszországban a járványhelyzet miatt a Vörös térre tervezett parádét és a többi tömegrendezvényt későbbi időpontra halasztották. Szombaton az évforduló tiszteletére a nagyobb városokban légiparádé és tűzijáték lesz. (MTI)

Kapcsolódó: Operatív törzs: holnap kezdődik a védekezés új szakasza

Valami nem stimmel a magyar koronavírus adatokkal

Újabb 5 halott a járvány miatt Magyarországon

Már csaknem 3,5 millió a fertőzöttek száma a világon

“Tízből kilenc, kórházból kitett betegem halt meg méltatlanul, kínok között”

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!