Már megint egy Orbán-Putyin találkozó Budapesten

Ismét Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki Orbán Viktorral holnap tárgyal Budapesten. A két vezető már sokadszorra találkozik Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése óta.

— Gyakorlatilag minden évben volt Orbán-Putyin találkozó, illetve volt olyan év is, hogy kettő, ami alapvetően elég soknak számít, és azt mutatja, hogy Magyarország a régióhoz képest és alapvetően az európai uniós súlyához képest meglehetősen felülreprezentált, tehát sokkal több találkozó van, mint amit az ország gazdasági súlya indokolna – mondta Takácsi Dorka, a Political Capital elemzője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az uniós országok vezetői között a 2014-es kelet-ukrajnai események és a Krím félsziget megszállása óta feszült a viszony, a legmagasabb szintű találkozók száma megcsappant. Putyin azóta többet volt Budapesten, mint a többi európai fővárosban összesen.

— Putyin azt tudja demonstrálni a hazai közönsége felé, hogy az Európai Unió országai nem egységesen ítélik meg Oroszországot, illetve azt is tudja demonstrálni, hogy a 2014-es események ellenére, továbbra is bejárása van az Európai Unióba és ő egy szívesen látott vendég. Orbán Viktor külön utas gazdaságpolitikájának pedig egy hangsúlyos eleme Magyarország híd szerepe, ezért neki is nagyon hasznos ez – mondta Takácsi Dorka, a Political Capital elemzője.

A mostani találkozónak konkrét gazdasági okai is vannak: egyrészt a két ország között jelenleg érvényes gázszerződés 2021-ben lejár, másrészt a magyar kormány régóta lobbizik a paksi beruházás szerződéseinek és a hitelkonstrukciónak az újratárgyalása érdekében.

Budapesten közlekedési káoszra is számítani kell

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint a szervezet látja el ma és holnap a Budapestre utazó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásán a személyvédelmi feladatokat.

A TEK felhívta a közlekedők figyelmét, hogy a kiemelten védett személyek budapesti tartózkodása miatt a küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor.

A korlátozásokkal érintett útvonalak listája és a tájékozódást segítő információs térkép a rendőrség honlapjáról letölthető. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Szele Tamás: Az egyiptomi vagonok

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!