Már legalább négy koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Diagnosztizálták a negyedik koronavírusos fertőzöttet Magyarországon – jelentették be a koronavirus.gov.hu oldalon késő este. A beteg a már ugyancsak koronavírussal diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője.

Mindketten már a Szent László Kórházban vannak.

A közlés szerint a barátnőnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Emiatt “haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás” is – áll a honlapon.

Az új fertőzött pontos állapotáról és az esethez kapcsolódó egyéb járványügyi intézkedésekről később adnak tájékoztatást.

Az oldal esti adatai szerint 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán.

Brit férfi a debreceni koronavírusos beteg

A 24.hu helyi forrásoktól úgy tudja, hogy a korábban bejelentett debreceni koronavírusos beteg brit állampolgár, aki régóta Magyarországon él, és ingázik Olaszország és Debrecen között.

A korábbi hírekből annyit lehetett tudni, hogy egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Karanténba került egy magyar állampolgár Brazíliában

Koronavírussal fertőzött magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt Brazíliában – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter este a Facebook közösségi portálon közzétett videójában.

A miniszter azt mondta, a Brazíliavárosban lévő személy a 13. magyar állampolgár, aki külföldön karanténban van. Brazília a hatodik ország, ahol magyar fertőzött beteget regisztráltak – tette hozzá.

“Az illető állapota javult az elmúlt időszakban, immár tünetmentes. Most egy negatív teszteredményre várunk, hogy a kórházat a karanténintézkedés vége előtt elhagyhassa” – fejtette ki.

Addig is a brazíliavárosi magyar konzulok naponta kétszer felveszik vele a kapcsolatot, és lehetőség szerint mindenben segítségére vannak – közölte.

Egy nap alatt hatra nőtt Szlovéniában a fertőzöttek száma

Az első beteg két útitársa, egy pár, valamint egy fiatal férfi esetében is megerősítették a fertőzöttséget – közölte a helyi média.

Az első beteg egy hatvanéves férfi, aki Marokkóban járt, és Olaszországon keresztül, repülővel tért vissza Szlovéniába. Egy társasutazáson vett részt, két útitársáról, egy férfiról és egy nőről is kiderült, hogy fertőzött. Az egészségügyi hatóságok felkutatják azokat, akik kapcsolatban álltak az idősebb férfival. A beteg személyesen kereste fel az orvosi rendelőt, ahol több embert is megfertőzhetett. Marokkóból való hazatérését követően pedig nem volt karanténban.

A szlovén közegészségügyi intézet többször is felhívta a figyelmet arra, hogy akik fertőzött területen jártak és tüneteik vannak, az erre célra létrehozott telefonszámon jelentkezzen, és ne személyesen keressék fel az egészségügyi intézményeket, ahol számos más embert is megfertőzhetnek.

A többi fertőzött nem állt kapcsolatban az első beteggel. Egy pár, akiről kiderült, hogy fertőzött, Olaszországban járt. A legutolsó esetben pedig egy 32 éves maribori férfinál erősítették meg a fertőzöttséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ő kitől kapta el a vírust.

Mindannyian a ljubljanai kórház erre a célra kialakított fertőző osztályán vannak karanténban. Az orvosok a sajtónak úgy nyilatkoztak: a betegek állapota stabil. Van akinél erősebbek, de többségüknél enyhék a tünetek.

Az országban eddig 433 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Jelentősen nőtt a járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban

Ismét jelentősen  nőtt a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban: a polgári védelem tegnap esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 107-ről 148-ra.

Az új koronavírussal fertőzöttek száma ugyanakkor az előző napi 3089-ről 3858-ra nőtt. A polgári védelem vezetője, Angelo Borrelli szerint csütörtökre 414 fertőzött gyógyult meg teljesen az előző napi 276 után.

Borrelli hangoztatta, hogy az olaszországi egészségügyi rendszer és kórházak telítettsége nem ért még el kritikus szintet, “bírják” a betegek ellátását. A legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia tartományban ugyanakkor leállították az ambuláns kezelést, valamint a nem életmentő műtéteket.

A fertőzés 14 napja jelent meg Olaszországban, és a gócai az ország északi részében vannak, de az ország mind a 20 régiójából jelentettek már fertőzötteket. A legtöbbet, 1777-t Lombardiából, 658 esetet Emilia Romagna, 380-t Venetóból, 120-t Marche, 106-t Piemont, 60-t Toscana tartományból. Összesen több mint 32 ezer koronavírus-tesztet végeztek egész Olaszországban.

Az eddig tünetmentes Valle d’Aostában is két igazolt fertőzöttet regisztráltak.

Önkéntes karanténba vonult Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, aki római hivatalában tölti a vesztegzár két hetes idejét. Azután döntött így, hogy személyesen találkozott Lombardia egyik pozitívnak bizonyult tartományi tanácsosával.

Sergio Mattarella államfő este televíziós üzenetet intézett a nemzethez. Egységre szólította fel az olaszokat. “Felesleges félelmek nélkül, bizalommal túl tudunk lépni ezen a nehéz pillanaton” – jelentette ki Mattarella. Az államfő köszönetet mondott Lombardia lakosságának kitartásáért, valamint az orvosok és ápolók önfeláldozó munkájáért.

Az ellenzéket vezető Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy kommentálta az államfő szavait, hogy Olaszországnak nem szabad a félelem miatt bezárkóznia. Európa pedig ne merészelje nem elfogadni Róma gazdasági intézkedéseit – tette hozzá Salvini arra a 7,5 milliárd eurós csomagra utalva, amellyel az olasz kormány a vírushelyzettől sújtott vállalatokat és családokat akarja segíteni.

Franciaországban hétre emelkedett a halálos áldozatok száma

Emmanuel Macron francia államfő szerint elkerülhetetlen az országos járvány Franciaországban, miután újabb három áldozattal hétre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és több mint négyszázra a regisztrált fertőzöttek száma.

Az egészségügyi hatóságok esti tájékoztatása szerint az előző naphoz képest tegnap 138 új esetet találtak Franciaországban, ahol a járvány januári kezdete óta 423 megbetegedés történt, közülük 23-an vannak súlyos állapotban intenzív osztályon. Ez nyolccal több mint szerdán.

“Van egy pillanat, mindannyian tudjuk, amikor a járvány minden szempontból elkerülhetetlen” –   mondta Emmanuel Macron csütörtök este mintegy húsz járványügyi szakértővel a hivatalában folytatott megbeszélés után. “Azért gyűltünk össze, hogy először is megpróbáljuk megállítani, aztán pedig lassítani a járvány érkezését” – tette hozzá.

A fertőzés újabb áldozatai valamennyien hatvan év felettiek. A Franciaországban az eddig elhunyt betegeknek vagy volt valamilyen más betegsége, vagy pedig nagyon idős, nyolcvan év felettiek voltak.

A legfőbb franciaországi gócpont a Párizstól északra található Oise megyében található, ahol 105-en fertőzöttek meg. Tegnap Párizsban is megjelent a kórokozó, a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP egyik alkalmazottjánál diagnosztizálták az új koronavírus okozta megbetegedést, de fennakadások egyelőre nem voltak a közlekedésben.

“A terjedés fékezése arra szolgál, hogy enyhítsük a járvány harmadik fázisának hatásait a lakosságra, s a járvány csúcspontja így korlátozott lesz” – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter, kész tényként kezelve, hogy Franciaországban hamarosan a harmadik, a járvány-fokozatba lép a megbetegedés.

A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül mostanig három fő gócpontot tartottak nyilván, de csütörtökön már valamennyi régió érintett volt.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt – vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket, szakmai kiállításokat – amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, több mint 120 iskolát bezártak, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat.

Az amerikai szenátus is megszavazta a 8,3 milliárd dollárt a vírusellenes harcra

Egy nappal az amerikai képviselőház jóváhagyása után 96:1 arányban a szenátus is megszavazta a 8,3 milliárd dollárt a koronavírus elleni harcra.

A döntést a kongresszus mindkét házában kétpárti támogatás övezte. A megszavazott törvényjavaslatot a Fehér Házban Donald Trump elnök várhatóan még (helyi idő szerint) csütörtökön aláírja, s ezzel törvényerőre emeli.

A kormányzat eredetileg 2,5 milliárd dolláros pénzügyi csomag megszavazását kérte a törvényhozóktól, később Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője pedig azt is felvetette, hogy 8,5 milliárd dolláros legyen a pénzügyi segítség. Donald Trump a napokban a Fehér Házban újságíróknak úgy nyilatkozott: “minden pénz, ami szükséges, rendelkezésre fog állni”.

A megszavazott összegből 7,76 milliárd dollár a szövetségi és tagállami kormányok, továbbá a helyi önkormányzatok egészségügyi hatóságainak rendelkezésére áll majd, a többi között vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására. Az időskorúak ellátásának bővítésére 500 millió dollárt fordítanak.

Mike Pence alelnök – akinek feladata az új típusú koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntések összehangolása – arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nincs elegendő teszt a betegséggyanús esetek szűréséhez.

Az alelnök kitért annak a Grand Princess nevű óceánjáró hajónak az ügyére is, amelyet Kalifornia partjai mentén tartóztattak fel helyi idő szerint tegnap délelőtt. Pence közölte: a parti őrség megfelelő számú tesztet juttatott fel a hajóra.

A Hawaiiról indult és San Francisco felé tartó üdülőhajót, fedélzetén több ezer utassal, akkor tartóztatták fel, amikor kiderült, hogy a San Franciscóban elhunyt egyik beteg korábban szintén ezen a hajón volt. Kiderült az is, hogy a hajón néhány utas és a kiszolgáló személyzet néhány tagja szintén a betegség tüneteit mutatja.

Az új típusú koronavírus okozta fertőzés a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint jelenleg az Egyesült Államok 13 tagállamában van jelen. Tíz halálos áldozatot követelt az északnyugati Washington államban, és egy halálos áldozatot jeleztek Kaliforniából is. Kaliforniában szerdán, azt megelőzően pedig Washington államban és Floridában hirdettek rendkívüli állapotot. (MTI)

Kapcsolódó: Nem járt be a Szent István Egyetemre a fertőzött hallgató

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!