Már egyetlen magyar sincs a világ 500 legjobb egyeteme között

Közzétette a világ legjobb egyetemeinek friss listáját a neves felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég, a brit Quacquarelli Symonds (QS). Az ezres listára nyolc magyarországi felsőoktatási intézmény került fel, de egy sincs közülük az 500 legjobb között.

Miközben a Magyarországról a kormány által a sorosozó propaganda kiszolgálása érdekében elüldözött CEU továbbra is ott van a legjobb 200 között az általa oktatott szakok listáján (az általános listán nem, mert kevés szakon oktat).

A magyar egyetemek megítélésének romlásához az is hozzájárult, hogy a kormány pénzt vont el az oktatásból és több egyetem vezetését is átalakította.

Feltűnő, hogy a régióban mi állunk a legrosszabbul, négy osztrák, három cseh, két lengyel és egy ukrán intézmény is bekerült a legjobb 500 közé.

A magyar egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem az 501. és 510., a Debreceni Egyetem az 521. és 530., míg az ELTE a 601. és 610. hely közé fért be, a negyedik legjobb magyar felsőoktatási intézmény a Pécsi Tudományegyetem lett (651-700). Négy magyar került be az utolsó kétszáz közé (801-1000), a Műszaki Egyetem, a Corvinus, a Szent István Egyetem és a Miskolci Egyetem.

Összességében a legjobb a Massachusettsi Műszaki Egyetem lett, a második helyre a Stanford, míg a harmadikra a Harvard Egyetem került.

A negyedik a kaliforniai Caltech, az ötödik pedig – legjobb nem amerikai egyetemként – az Oxfordi Egyetem lett. A TOP 10-be még három brit egyetem (Cambridge, UCL, Imperial College London), egy svájci (ETH) és még egy amerikai, a Chicagói Egyetem került be. (hvg.hu, Quacquarelli Symonds)

Kapcsolódó: Zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma, 19 éve nem voltak ilyen kevesen

Rendelettel adta át a kormány a felsőoktatást Palkovicsnak

Bécs köszöni a CEU-t, kitüntette Soros Györgyöt

(Kiemelt kép: a Szegedi Tudományegyetem – Wikipédia)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!