Már Dél-Koreában is terjed a koronavírus járvány

A dél-koreai Deguban is megjelent a koronavírus járvány. Az ázsiai ország negyedik legnagyobb városában fertőtlenítik az utcákat, több középületet bezártak.

A dél-koreai miniszterelnök bejelentette, hogy különleges igazgatású övezetté nyilvánították a várost és környékét. Csung Szie-kjun ezt mondta:

A betegek száma meghaladta a 100-at, és néhány közösségben helyi fertőzések alakultak ki. Olyan időt élünk, amikor a kormánynak, az önkormányzatoknak, az embereknek és az orvosoknak minden energiájukat és tudásukat összpontosítaniuk kell.

Deguban több mint 80-an betegedtek meg a COVID-19 vírustól, a legtöbben egy templomban kapták el a fertőzést. A 2,5 millió lakosú város polgármestere azt kérte, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A vírus terjedése már lassul Dél-Koreában és Kínában is, ahol már több mint 2200 halálos áldozata van a járványnak.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint még van lehetőség a járvány megfékezésére, de a kormányoknak összehangoltan kell cselekedniük.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben azt mondta, hogy finanszírozni kell az egyszerű közegészségügyi megoldásokat, amelyek segíthetnek megállítani a járvány terjedését. Ugyanakkor föl kell készülni a megelőzésre, kutatásokat kell végezni vakcinák kifejlesztésére – tette hozzá.

Kínában, a járvány központjának számító Vuhanban ideiglenes egészségügyi központokat is felállítottak a koronavírusos betegek kezelésére. Hupej tartományban adományokat gyűjtenek, hogy javítsák a fertőzöttek ellátását.

Ukrajnában barikádokkal és kődobálással tiltakoztak a karantén ellen

Hevesen tiltakoztak csütörtökön a kelet-ukrajnai Poltava megye egyik településének lakói, miután a Vuanból kimenekített 45 ukrán, és 27 külföldi állampolgárt a helyi szanatóriumba szállították kivizsgálásra, és a karantén idejére. A több száz helyi lakos utakat torlaszolt el, gumiabroncsokat égetett el és a buszokat kövekkel dobálták meg tiltakozásul.

„Nyilvánvalóan csalódottak az utasok. Nem örülnek annak, ahogy fogadják őket. Nem nagyon látják őket szívesen . Tudjuk, hogyan reagáltak a helyiek. Kétszer is megvizsgálták az evakuáltakat a koronavírus miatt, és a hatóságok mindent megtesznek, hogy hazajuttassák őket” – mondta Oleksiy Kucher Kharkiv régió kormányzója

A vizsgálatok szerint minden evakuált utas egészséges, de a karanténban tartják őket két hétig. A helyi tanács képviselői közben az elnökhöz fordultak, és azt kérték, hogy szállítsák el a Kínából hazahozottakat, mert a helyiek szerint az ő szanatóriumuk nem alkalmas az ellátásukra.

A tiltakozásra kivezényelték a rendőröket.  Olekszij Goncsaruk miniszterelnök, Zorjana Szalecka egészségügyi miniszter és Arszen Avakov belügyminiszter is  Novi Szanzsariba utazott, hogy lecsillapítsa a kedélyeket.

A felháborodást egy álhír okozta, állapította meg az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SBU). Egy, az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozó hamis levél kezdett el ugyanis terjedni, amely azt állította, hogy a buszokkal érkező emberek már valójában fertőzöttek. Az egészségügyi minisztérium időközben hivatalos állásfoglalásában azt írta: az érkezők közül senki sem beteg. (Euronews, Index)

Kapcsolódó: Ismét emelkedett a napi új fertőzöttek száma Kínában

Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában

Szele Tamás: Koronavírus és politika

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!