Már decemberben felbukkanhatott a koronavírus Olaszországban

Hatósági egészségügyi vizsgálatot szorgalmazott Olaszországban az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt, miután a Közegészségügyi Intézet (Iss) bejelentette, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében már decemberben kimutatható volt az új koronavírus.

Az Olasz Testvérek az egészségügyi minisztérium fellépését szorgalmazta annak kiderítésére, pontosan mikortól mutatható ki a vírus jelenléte az országban.

Nem ez az első alkalom, hogy a Közegészségügyi Intézet az olasz városok szennyvízvizsgálataira hivatkozva megállapítja, hogy a Covid-19 betegség már a fertőzés február 20-ai olaszországi terjedésének kezdete előtt jelen volt. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében a Sars-Cov-2 vírus már decemberben felbukkant. Hasonló méréseket végeztek korábban mások mellett Párizs szennyvízcsatornáiban is.

Az Olasz Testvérek szerint az Iss eredményeinek közlése nem maradhat reakció nélkül sem az olasz, sem a nemzetközi egészségügyi szervek részéről.

Egészségügyi szakértők emlékeztettek arra, hogy a február 20-án azonosított első olasz beteg előtt a kórházakban már januárban felfigyeltek a szokatlanul gyakori tüdőgyulladásokra.

A polgári védelmi hatóság legutóbbi adatai szerint 47-en haltak meg egy nap alatt a korábbi 66-hoz képest, így a halálos áldozatok száma 34 561-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 22 ezer alá csökkent, a gyógyultaké túllépte a 181 ezret. A betegekből valamivel több mint 2600-at kezelnek kórházban, 161-en maradtak intenzíven, héttel kevesebben, mint egy nappal korábban. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 238 011-re emelkedett.

Az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma 251 volt a korábbi 333 után. Ebből Lombardiában 157 beteget diagnosztizáltak.

Az első két nem olasz beteg Olaszországban az a kínai házaspár volt, akit január 28-án egy római szállodából szállítottak kórházba. A több mint egy hónapos kezelés után Kínába visszatérő házaspár 40 ezer eurót adományozott az őket kezelő római Spallanzani-kórháznak.

Franciaországban továbbra is enyhül a járvány, de új gócpontokat találtak

Franciaországban továbbra is visszavonulóban van a koronavírus-járvány, de a fertőzésképességet mutató reprodukciós ráta három régióban a veszélyesnek tartott egyes érték fölé emelkedett, miután új gócpontokat tártak fel a hatóságok – közölte tegnap az egészségügyi tárca.

Országos szinten a reprodukciós ráta jelenleg 0,83, ami azt jelenti, hogy nem minden fertőzött adja tovább a Covid-19 betegséget, és a tegnap este közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában már csak 14-gyel emelkedett a halottak száma, 29 617-re, a kórházakban pedig 10 ezer alá csökkent a betegek száma.

A jelenleg kórházi ellátásban részesülő 9970 fertőzött 155-tel kevesebb, mint csütörtökön. Lélegezetőgépre 727-en szorulnak az előző napi 752-höz képest, ilyen kevés súlyos beteg utoljára március 17-én, az általános karantén kihirdetésének napján volt az országban. Az új esetek száma az elmúlt 24 órában 811-gyel 159 452-re emelkedett.

Normandiában, Occitániában és Auvergne-Rhone-Alpes régióban ugyanakkor a reprodukciós ráta az elmúlt napokban az egyes érték fölé emelkedett (a karantén kihirdetése előtt 2,8 volt az országos érték, a karantén feloldásakor pedig 0,73)  a helyi szinteken feltárt gócpontok miatt.

Occitániában 1,51-es az érték, ott Spanyolországon át érkezett dél-amerikai idénymunkásoknál mutatták ki a fertőzést. Kedden 113-an kerültek közülük kórházba, 16-an intenzív osztályra. Auvergne-Rhone-Alpes régióban 1,02-es a reprodukciós ráta, miután ott kilenc gócpontot tártak fel, de közülük hármat már fel is számoltak. Csaknem ötvenen Vichy város kórházában kapták el a fertőzést, míg 48-an egy családon belül betegedtek meg. Normandiában – ahol 1,14 a reprodukciós ráta – öt gócpontot tártak fel június óta Rouen déli agglomerációjában, mezőgazdasági dolgozók körében.

Az egészségügyi hatóságok szerint jelenleg elsősorban az idősotthonokban és családi körben terjed a vírus. A megbetegedések 28 százaléka egészségügyi intézményhez, 16 százaléka munkahelyhez és 14 százaléka szociális szálláshelyekhez (munkás- vagy menekültszálló) köthető.

Az általános karantén május 11-ei feloldása óta 244 gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, amelyek közül ötöt szerda óta, de 123 gócpont már teljesen megszűnt, és valamennyi gócpontot ellenőrzés alatt tartják, így egyik sem ad okot aggodalomra a tárca közleménye szerint.

A gócpontok közül húsz a tengerentúli francia megyékben található, amelyek közül Mayotte és Guyana – ahol még nem tetőzött a járvány – még mindig a veszélyeztetettebb övezetbe tartozik. Ebben a két megyében még fokozott az ellenőrzés, az ország többi része a kevésbé veszélyeztetett zöld övezetbe tartozik.

Törökországban ismét mérséklődött a fertőződés üteme

Törökországban néhány nap növekedés után tegnap ismét mérséklődött a koronavírus-járvány terjedése, 1214-gyel 185 245-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

A kis-ázsiai országban a korábban lassuló járvány az utóbbi napokban a május közepi szintre emelkedett. Kedden 1467, szerdán 1429, csütörtökön 1304 új fertőzöttet regisztráltak, míg az elmúlt napban 1217-et.

Tegnap ugyanakkor az előző napinál kettővel többen, 23-an vesztették életüket a fertőzés következtében. A halálos áldozatok száma így 4905-re emelkedett. A szerdai adat 19, a csütörtöki 21 volt.

Az intenzív osztályon fekvő betegek száma ugyancsak nőtt, 755-ről 769-re, miközben a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma ezúttal 311-ről 310-re csökkent.

A betegségből kigyógyultak száma 1494-gyel 157 516-ra emelkedett, ezzel ők teszik ki az összes eset több mint 85 százalékát.

A 83 milliós országban a hatóságok már több mint 2,86 millió vírustesztet végeztek el.

Emberre nem veszélyes koronavírus törzseket mutattak ki vietnami patkányhúsban

Többféle, emberre nem veszélyes koronavírus törzset mutattak ki vietnami patkányhúsban amerikai és vietnami tudósok – számolt be róla a BBC.

A kimutatott törzsek különböznek a jelenlegi világjárványt okozó SARS CoV-2 vírustól, ám a tudósok hosszú ideje figyelmeztetnek arra, hogy a vadhúskereskedelem melegágya lehet a betegségeknek.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy a piacoktól az éttermi asztalokig tartó láncban a vírusok száma megsokszorozódik és keveredhetnek is egymással, ez pedig a fogyasztók számára “maximális kockázatot jelent”.

A jelenlegi világjárványt okozó koronavírus eredetét a vadkereskedelemhez kötik, a vírus elődje denevérekben jelent meg és egy másik, egyelőre nem azonosított állatfaj közvetítésével került át az emberre.

A Wildlife Conservation Society (WCS) New York-i székhelyű állatvédő szervezet és vietnami szakértők közös tanulmánya a bioRxiv tudományos lap online kiadásában jelent meg, egyelőre szakértői lektorálás előtt.

A kutatók élelmi célra eladott patkányokat vizsgáltak, de más fajokra – cibetekre, tobzoskákra – is érvényesek lehetnek az eredmények, mert ezeket is nagy számban vadásszák, szállítják és árusítják.

“Noha a talált vírusok emberre nem veszélyesek, megmutatják, hogy ezek a körülmények hogy növelik a kórokozók számát” – mondta el Sarah Olson, a szervezet munkatársa, a kutatás egyik vezetője.

A patkányhús bevett élelemforrás Vietnamban, rizsföldeken gyűjtik be őket, majd piacokra és éttermekbe szállítják, ahol leölik és elkészítik őket. A rágcsálókat – és más vadállatokat, köztük a sült – farmokon is tenyésztik.

A kutatók 70 vietnami helyszínen vettek mintákat még 2013 és 2014 között, hat ismert koronavírust mutattak ki bennük. Az ellátási láncban folyamatosan nőtt a vírusos minták száma: a farmokon hat százalék, a kereskedőknél 21, a nagy piacokon 32, az éttermekben már 56 százalék volt.

Természetes élőhelyükön a patkányok 0-2 százalékánál találtak vírust. (MTI)

Kapcsolódó: Karantén alá helyeztek több ezer embert Németországban

Nagy-Britanniában megkezdődik az oltóanyag gyártása

Merkel: minél hamarabb meg kell állapodni az uniós helyreállítási alapról

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, megszűnt a vásárlási időkorlát

Az országos tisztifőorvos nem tart többé napi sajtótájékoztatót

Jelentősen csökkenti a járvány miatti halálozás kockázatát egy már létező gyógyszer

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!