Már csaknem kétmillió a regisztrált fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte az 1 982 281-et ma reggelre, miközben világszerte 126 722-en vesztették életüket a Covid-19-ben, és 487 471 a gyógyultak száma – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem ma reggeli összesítéséből.

Tegnap reggel 1 920 985 volt a fertőzöttek száma, 119 686 a halálos áldozatoké és 430 455 a gyógyultaké.

A fertőzés 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb regisztrált fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban van: 609 407. A halálos áldozatok száma 26 033, a gyógyultaké 49 444. A legtöbben, 7905-en New York államban vesztették életüket a Covid-19-ben. Az országban eddig 3 120 381 tesztet végeztek el, ebből 499 143-at New Yorkban.

Spanyolországban 174 060-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 18 255-re az elhunytaké, a gyógyultak száma 67 504. Az országban két hét szünet után megkezdték a munkát a nem létfontosságú ágazatokban, például az építő- vagy az autóiparban dolgozók. A spanyol közszolgálati televízióban elhangzott becslés szerint országosan mintegy kétmillió munkavállaló tér vissza a munkába a napokban. Az országban a járvány miatt kihirdetett szükségállapot egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható.

Olaszországban 162 488 a regisztrált fertőzöttek száma és 21 067 a halálos áldozatoké. A gyógyultak száma 37 130. A kormány tegnaptól engedélyezte a könyvesboltok, papír-írószer üzletek és a bababoltok újranyitását. Lombardia, Piemonte, Veneto, Lazio és a déli Campania tartomány azonban ennyit sem enyhít az óvintézkedéseken, ott májusig semmilyen bezárt üzletet nem nyit újra.

Németországban 132 210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68 200. A koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását és a vírus jelenlétének minél szélesebb körű, folyamatos megfigyelését javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften). Az országban a kijárási és egyéb korlátozások egyelőre április 19-éig maradnak érvényben.

Franciaországban 131 361 fertőzöttet és 15 750 halálos áldozatot tartottak nyilván ma reggel. A gyógyultak száma 29 121. Emmanuel Macron francia elnök május 11-éig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozásokat.

Az Egyesült Királyságban 94 845 dokumentált fertőzött és 12 129 halálos áldozat van. A gyógyultak száma 323.

Iránban 74 877 volt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké 4683, 48 129-en pedig felgyógyultak a betegségből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 83 351 esetet tartottak nyilván szerda reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3346-an haltak meg, 78 265-en pedig felgyógyultak.

Franciaországban ismét megugrott a halálozások száma, a súlyos betegek száma viszont tovább csökkent

Franciaországban az elmúlt 24 órában 762-vel 15 729-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, több mint 500-an kórházban, 206-an idősotthonokban vesztették életüket – közölte kedd este Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.

A halálozások napi száma még soha nem volt ilyen magas a minisztérium összesítése szerint a járvány kezdete óta. A korábbi halálozási rekordot árpilis 6-án regisztrálták, 605 elhunyt beteggel.

Az idősotthonokban 5600 áldozatot szedett eddig a Covid-19 betegség, a kórházban elhunytak száma 10 129-re emelkedett.

“A kórházakban és az egyéb intézményekben elhunytakon kívül vannak, akik az otthonaikban halnak meg, ezeket a haláleseteket is regisztrálja a statisztikai hivatal” – hangsúlyozta a járványügyi illetékes.

Az első 6 ezer halotti bizonyítvány alapján megállapítható, hogy a járványban elhunytak átlagéletkora 81 év, 68 százalékuknál pedig több halálok is szerepel, egyebek mellett szívelégtelenség, súlyos magas vérnyomás, neurológiai betegségek, cukorbetegség vagy rákbetegség  – hívta fel a figyelmet Jérome Salomon.

Az illetékes ugyanakkor ismételten kiemelte, hogy az egymás utáni hatodik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, 91-gyel 6730-ra.

Hétfőn 24 súlyos beteggel volt kevesebb a kórházakban, mint előző nap, vasárnap 38-cal, szombaton 124-gyel, pénteken 62-vel, csütörtökön 82-vel voltak kevesebben az intenzív osztályokon, mint az azt megelőző napokon.

Ez utóbbi mutató jelzi a nyomást a francia egészségügyön, amely a járvány kezdete előtt alig 5 ezer intenzív ággyal rendelkezett.

A regisztrált betegek száma az előző napi 98 076-ról 103 573-ra nőtt. Kórházban 32 292 beteget ápoltak, ami már csak 179-cel több, mint hétfőn, és 1087-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 28 805-re 27 718-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Emmanuel Macron államfő hétfő este meghosszabbította május 11-ig  a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozásokat. A veszélyeztetett embereknek és az időseknek azonban május 11. után is otthon kell maradniuk – jelezte a járványügyi igazgató, jóllehet nem mondta meg, hogy pontosan melyik korosztályt fogják érinteni továbbra is a korlátozások.

Kevesebb mint a felére csökkent egy nap alatt az igazolt fertőzöttek száma Olaszországban

Továbbra is hatszáz fölött volt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely túllépte a 21 ezret Olaszországban – közölte tegnap esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont kevesebb mint a felére csökkent az utóbbi huszonnégy óra alatt.

A halottak száma 602-re emelkedett a hétfői 566-hoz és a vasárnap mért 431-hez képest. A halottak száma elérte a 21 067-t.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 675-tel nőtt, ami a huszonnégy órával korábban diagnosztizált 1363 kevesebb mint fele. Az igazolt betegek alacsony számát a húsvétkor végzett kevesebb vírusteszt indokolhatja. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban, tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma.

A gyógyultak száma meghaladta a 37 ezret.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt 1012-re csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma a hétfői 1262-höz képest. Az azonosított betegek száma a tartományban meghaladja a 61 ezret. Az utóbbi egy nap alatt 241-en haltak meg a korábbi 280-hoz képest. Lombardiában február 20. óta 11 142-en veszítették életüket. Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos úgy vélte, a járványgörbe stabilizálódott, “el lehet kezdeni tervezni az újraindulást”.

A déli Basilicata tartomány az első, amelyben lenullázódott a járvány, mivel kedden egyetlen újonnan diagnosztizált beteget sem regisztráltak. A régióban jelenleg 143 beteg van kórházban, 191 házi karanténban, eddig 19-en haltak meg.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője bejelentette, hogy a déli Bari város prefektusát bízták meg az olaszországi partokra érkező migránsok karantén alá helyezésével: vagy karanténhajókon vagy más, szárazföldi helyszínen szigetelik el őket a vesztegzár idejére.

Olaszország a május 4-től ígért enyhítésekre készül a több mint két hónapig tartó korlátozó intézkedések után. Az óvintézkedések fokozatos feloldásáról a kormány  által felállított szakértői csapat dönt. Olasz sajtójelentések szerint a tengerparti strandokon plexiüveggel határolhatnák el egymástól a napozókat. A polgári védelem tájékoztatóján elhangzott, hogy az utazási korlátozások feloldásának dátumát még nem lehet meghatározni, “minden a járványgörbe alakulásától függ”. A remény szerint májustól az olaszok “szép lassan” visszatérhetnek az utcákra.

“Senki sem tudja most még  megmondani, hogy idén nyáron mehetünk-e vakációzni, és elutazhatunk-e lakóhelyünk körzetéből” – jelentette ki Angelo Borrelli.

Törökországban rekordmértékben nőtt a halottak száma

Törökországban tegnap immár harmadik napja csökkent, de még mindig magas, napi 4000-et meghaladó értékkel, 4062-vel nőtt a SARS-CoV-2 nevű vírussal újonnan diagnosztizáltak száma, amely így 65 111-re emelkedett – derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott adatokból. A halottak száma ugyanakkor rekordmértékben, 107-tel 1403-ra növekedett.

Fahrettin Koca arról is beszámolt, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1809 embert látnak el intenzív osztályon, 23-mal többet, mint hétfőn, 1087 beteg esetében pedig lélegeztetőgép igénybe vételére is szorulnak, ami 24-gyel magasabb az előző napi értéknél. A gyógyultnak minősítettek száma messze az eddigi legmagasabb értékkel nőtt, 842-gyel 4799-re.

Az NTV török hírtelevízió tegnap azt jelentette, hogy Isztambulban egy hivatalosan 98, de saját meggyőződése szerint 107 éves, koronavírusos nőt hazaengedtek a kórházból. Havahan Karadeniz egy héttel korábban köhögés és magas láz miatt fordult orvoshoz.

A török egészségügyi tárca vezetője esti ankarai sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy Törökország a lehető legkevesebb kárt elszenvedve lendül majd túl a járványon. A fertőzöttek számának növekedési üteme lassul – erősítette meg Koca, hozzátéve, hogy egy-két héten belül elérhetik a járvány csúcspontját.

A kis-ázsiai országban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy a jövő hétvégén is kijárási tilalmat léptetnek életbe és ha szükségét látják, a rendelkezést a következő hétvégéken is fenntartják.

A szóban forgó városok a személyforgalom előtt április 3. éjfél óta zárva vannak. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthon maradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. (MTI)

Kapcsolódó: Elhunyt újabb 12 beteg a járvány miatt Magyarországon

A nemzetközi járványhelyzet fokozódik

42 polgármester követeli Orbántól, hogy mindenkit teszteljenek az idősotthonokban

Az ellenzék követeli: minden beteget lássanak el és állítsák le Kásler ámokfutását

Még nem sikerült elnyomni a járványt Németországban

Országos tisztifőorvos: a járvány még felszálló ágban van

A kórházaknak az ágyak 60 százalékát szabaddá kell tenniük holnapig!

Frissítve!!! “Ezek embertelen gyilkosok” – tüntettek a rehabilitációs intézet dolgozói

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!