Már az Európai Unió összes tagállamában terjed a járvány

A koronavírus megjelent Cipruson is, így már gyakorlatilag az Európai Unió összes tagállamából jelentettek megbetegedést. Olaszország mellett Franciaországban található a legtöbb fertőzött. A francia kulturális miniszter tesztje is pozitív lett.

A francia tisztifőorvos, Jerome Salomon azt mondta, örvendetes, hogy a világon már 62 ezer embert meggyógyítottak, az Egészségügyi Világszervezet szerint a fertőzöttek több mint 70 százaléka már jól van.

Spanyolországban 110 fölé emelkedett a betegek száma. Madridban és Baszkföldön két hétre bezárták az iskolákat.

Egy spanyol asszony arra panaszkodott, hogy nem tudja mit csináljon. Iskola helyett a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre, viszont ők a legveszélyeztetettebbek, vagyis ez egy ördögi kör.

Németországban meghalt az első két koronavírussal fertőzött beteg. Az első beteg Heinsberg megyében halt meg, Essenben pedig egy 89 éves asszony vesztette életét. A legtöbb fertőzött Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi államban van, 484. Németországban tegnap estig 1112 fertőzöttet regisztráltak.

Szlovákiában a Katolikus Egyház betiltott minden misét és vallási rendezvényt a következő két hétre, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Peter Pellegrini kormányfő pedig bejelentette, hogy mától betiltanak minden sport, kulturális és társadalmi rendezvényt, a korlátozás legalább két hétig érvényes. A mozikat bezárták, a jégkorong- és futballmérkőzéseket elhalasztják.

Írországban törölték a Szent Patrik napi ünnepségeket, felvonulásokat. A március 17-i Szent Patrik napi parádé minden évben turisták tízezreit vonzza Dublinba és Corkba.

A vírus az Egyesült Államokban is terjed. Oaklandnél a Grand Princess üdülőhajót öt nap karantén után végül engedték kikötni. A tünetmentes amerikai utasokat katonai bázisokra szállították, a betegeket pedig kórházba vitték.

Trump: a vírus terjedése meglepte a világot, Washington gazdaságélénkítő intézkedéseket ígér

Az új koronavírus terjedése meglepte a világot – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban, egyúttal széleskörű intézkedéseket ígért az amerikai gazdaság élénkítésére.

Az elnök egyebek között a személyi jövedelemadó csökkentését, vagy az órabérben dolgozó, de megbetegedett emberek fizetésének kiegészítését helyezte kilátásba. Közölte: ma sajtókonferenciát tart majd azokról a lépésekről, amelyek révén a kormányzat a járvány miatti gazdasági visszaesésnek próbálja elejét venni. Minderről a Mike Pence amerikai alelnök irányította munkacsoport még ma egyeztet a kongresszusban.

Trump kifejtette, hogy az amerikai gazdaság szerinte nagyon erős, de az új típusú vírus megjelenése – mint fogalmazott – “váratlanul érte az egész világot”. A szövetségi kormányzat eddigi intézkedéseire utalva leszögezte: “mi nagyon, nagyon jól kezeljük a dolgokat. Szerintem mi nagyszerű munkát végeztünk”. Elmondta azt is, hogy a kormányzat kapcsolatban áll a légitársaságok és a nagyobb hajótársaságok vezetőivel, Pence alelnök pedig ma a főbb egészségbiztosítók képviselőivel egyeztet.

A Fehér Házban tartott sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Alex Azar, az egészségügyi minisztérium vezetője, valamint Jerome Adams tisztifőorvos is.

Pence arról tájékoztatott, hogy a kaliforniai partoknál veszteglő Grand Princess üdülőhajó – amelyet napok óta nem engedtek kikötni San Franciscóban – befutott Oakland kikötőjébe, és megkezdődött az utasok átszállítása kaliforniai, arizonai és georgiai katonai támaszpontokon kialakított karanténba. A kötelező elkülönítés előreláthatóan 14 napig tart majd. Az óriáshajó fedélzetén 54 országból mintegy 3500 utas tartózkodik.

A 237 kanadai állampolgárságú utasért az ottawai kormányzat külön repülőgépet küldött, hogy hazaszállítsa őket.

Az amerikai alelnök tájékoztatása szerint az üdülőhajón 21 embert – két utast és a kiszolgáló személyzet 19 tagját – már diagnosztizáltak az új koronavírusos fertőzéssel, őket a hajón el is különítették.

Közben kiderült, hogy a Princess hajótársaság egy további üdülőhajója, a Panamában és a Karib-tengeren hajózó Caribbean Princess szintén nem köthetett ki – a Nagy-Kajmán szigeten -, mert gyaníthatóan koronavírusos fertőzöttek vannak a hajón, ezért visszafordult a floridai Fort Lauderdale felé. A hajózási társaság közleménye szerint elővigyázatosságból senkit nem engednek majd kiszállni, illetve mindenkit kötelezően karanténba helyeznek majd.

Donald Trump és Mike Pence vasárnap Floridában Ron DeSantis kormányzóval és a hajózási társaságok vezetőivel arról tárgyalt, hogy a megbetegedett utasok karanténba szállítását a szövetségi kormányzat finanszírozná.

Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mára ígérte a karanténba helyezésre és a betegség kezelésére vonatkozó új irányelvek közzétételét.

Tegnap kiderült, hogy öt amerikai republikánus politikus önkéntesen karanténba helyezte magát, mert részt vett a legnagyobb amerikai konzervatív mozgalom, a CPAC pár nappal ezelőtt Washington mellett rendezett konferenciáján, ahol kapcsolatba került egy azóta bizonyítottan fertőzött résztvevővel. A politikusoknak egyelőre nincsenek tüneteik, de óvatosságból karanténba vonultak. Egyikük, Matt Gaetz floridai képviselő tegnap Donald Trumppal együtt, az elnöki gépen utazott vissza Washingtonba.

Mike Pence kérdésre válaszolva közölte: nem tudja, hogy Donald Trumpon végeztek-e vírustesztet.

A Pentagon hétfő esti közlése szerint hasonlóképpen önkéntes karanténba helyezte magát Christopher Cavoli, az Egyesült Államok Európában állomásozó haderejének altábornagya. Az amerikai védelmi tárca közleménye szerint Cavoli egy nemrégiben tartott konferencián gyaníthatóan megfertőződhetett.

A kínai elnök a közép-kínai Vuhanba látogatott

A járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Vuhanba látogatott ma Hszi Csin-ping, kínai elnök, első alkalommal azóta, hogy az új típusú koronavírus a városban tavaly decemberben terjedni kezdett.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hszi látogatásának célja a járványügyi óvintézkedések felülvizsgálata.

A kínai elnök vuhani útja Peking magabiztosságát jelzi a járvány megfékezését illetően. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság ma közölt adatai szerint tegnap éjfélig már csupán 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén, közülük 17 beteget Vuhanban, míg a másik két esetben a páciensek külföldön – az Egyesült Királyságban és Spanyolországban – fertőződtek meg, és ezt követően utaztak Kínába. A közép-kínai Hupej tartományban immár ötödik napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzötteket Vuhanon, a tartomány székhelyén kívül, a kínai szárazföld többi részéről pedig harmadik napja nem jelentettek belföldön történt vírusfertőzést.

A Hupej Zsipao, hupeji lap ma megjelent cikke szerint a tartomány vezetése megkezdte az előkészületeket arra, hogy az üzleti élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a mintegy másfél hónapja lezárt tartományban, és tervet dolgoznak ki a közlekedési és utazási korlátozások biztonságos feloldására.

A járvány összes fertőzötteinek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig 80 754-re, a halálos áldozatoké pedig 3136-ra emelkedett. A betegségből már közel 60 ezren gyógyultak fel az országban, míg jelenleg csaknem 18 ezren állnak kezelés alatt, közülük több mint 15 700 pácienst látnak el Vuhanban. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Egy orvos szerint választaniuk kell, kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

Zuhanó tőzsdék, történelmi mélységben az olajár

Operatív törzs: utazási tilalom az irániaknak, aki nem működik együtt, kitoloncolhatják

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!