Már az Európai Néppárt 13 tagja kéri, hogy zárják ki a Fideszt

Az Európai Néppárt  13 tagjának vezetői levelet írtak a pártszövetség elnökének, Donald Tusknak, amelyben a Fidesz kizárását kérték. Ezzel megvan a szükséges számú aláírás ahhoz, hogy napirendre vegyék az ügyét.

Az Európai Néppárt legnagyobb pártjainak vezetői – például a német, a francia vagy a spanyol konzervatívoké – nem írták alá a levelet, de ahhoz így is összegyűlt elég aláírás, hogy a pártcsalád következő gyűlésén napirendre kelljen venni a témát – írta a Politico.

A levelet két belga, két svéd, valamint a cseh, a dán, a finn, a görög, a litván, a luxemburgi, a holland és a norvég konzervatívok, illetve kereszténydemokraták képviselői írtak alá. Ebben azt írják:

az, hogy a magyar kormány korlátlan időre kiterjesztheti a veszélyhelyzetet, és Orbán Viktor rendeletekkel kormányozhat ez idő alatt, a liberális demokrácia és az európai értékek egyértelmű megsértése.

Félő, hogy a magyar miniszterelnök a hatalmát arra használná fel, hogy a kormány még jobban rátelepedjen a civil szférára, pedig a járványt nem szabad erre kihasználni – írták.

Az aláírók szerint az olyan nehéz időkben, mint amilyen előtt most állunk, „mindannyiunk érdeke egy erős és egységes Európa, amely elkötelezett a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletben tartása iránt”.

A levél megírását a svéd párt kezdeményezte, az Európai Néppárt döntéshozó testülete elvileg legközelebb júniusban ólésezik, de a levél miatt lehet, hogy már korábban döntenek. (Politico, hvg.hu)

Kovács Zoltán: politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejárató kampány zajlik – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár mai videoüzenetében.

Az államtitkár úgy fogalmazott, az elmúlt tíz évben, ha Magyarország bizonyos kérdésekben az Európai Uniótól eltérő utat választott és az intézkedéseket, a meghozott törvényeket hozzáigazította a saját szükségrendszeréhez, illetve azokhoz a keretekhez, amelyekben létezik, hazai és nemzetközi kritikusai azonnal megnyilvánultak.

Meghökkentőnek nevezte, hogy miközben Nyugat-Európáról és Dél-Európa néhány országáról egészen döbbenetes képek érkeznek a vírus pusztításának következményeiről, illetve arról, hogy milyen mulasztásokat követtek el az ottani kormányok és szervek, Magyarországot ismét sikerült “megtalálni”.

Emlékeztetett, ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megnyilvánult a kérdésben. Ez pedig – fűzte hozzá Kovács Zoltán – tipikus példája a politikai kettős mércének, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök semmivel sem élvez több jogot és lehetőséget, mint a francia elnök békekörülmények között.

“Arra kérünk mindenkit, hogy fókuszáljon, koncentráljon most a védekezésre. Mindenkinek az erőfeszítéseire szükség van idehaza és külföldön is” fogalmazott Kovács Zoltán. (MTI)

Kapcsolódó: Újabb hetes cikkes eljárás indulhat Magyarország ellen

Von der Leyen aggódik a magyar felhatalmazási törvény miatt

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

Tusk: a Néppártnak felül kell vizsgálnia álláspontját a Fidesz tagságáról

Asselborn: ki kell zárni a magyar kormányt az EU-s döntésekből

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!