Már az egyik legszegényebb ország vagyunk az Európai Unióban

Az Eurostat friss összesítése szerint már csak a bolgárok költenek kevesebbet nálunk az Európai Unióban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint  a horvátok is beértek minket, a románok pedig már második éve előzik Magyarországot fogyasztásban. Egy átlagos magyar tavaly csak 102 ezer forintot költött havonta, ami vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 64 százalékának felel meg.

Az egy főre jutó GDP alapján számítva valamivel kedvezőbben alakul a magyar életszínvonal, de persze még annak alapján is a legszegényebbek közzé tartozunk.

Magyarország egy főre jutó GDP-je 3 százalékponttal emelkedett tavaly 2017-hez képest, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 1 százalékkal nőtt.

A fogyasztás értéke Európában Luxemburgban a legmagasabb, de persze jó a fogyasztás mutatója példűul Németországban, a skandináv államokban és Hollandiában is. Összesen 18 tagállamban magasabb az érték az uniós átlagnál.

14 országban kevesebb a fogyasztás az átlagnál, de legfeljebb 30 százalékos a lemaradás. Ilyen ország például Lengyelország, Szlovákia és Románia is. Magyarország lemaradása viszont meghaladja a 30 százalékot.

Az Eurostat ábráján (a kiemelt képen) a sötétkékkel jelölt országok fogyasztása meghaladja az uniós átlagot, a közepes kékkel jelölteké az átlag alatt van, de maximum 30 százalékkal, míg a világos kékkel jelölteké több mint 30 százalékkal.

Kapcsolódó: 100 ezer közmunkás munkája szűnhet meg, súlyosbodhat a mélyszegénység

Több mint százmillió európai él szegénységben

Titkosítják a szegénység adatait