Már a levegőben kigyulladt az ukrán repülőgép

Még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült a tegnap Teheránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgép – derült ki az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálatából.

A ma nyilvánosságra hozott dokumentum szerint szemtanúk is megerősítették, hogy a lángok elterjedtek a gép törzsén.

Az eleinte nyugati irányba tartó utasszállító röppályája megváltozott, ami azt mutatja, hogy a pilóták észlelték a problémát. A gép félfordulatot tett, és visszatérőben volt a repülőtérre. A pilótáktól azonban nem érkezett semmilyen jelzés a váratlan helyzetről.

Az iráni hatóság kiemelte azt is, a gép felrobbant azután, hogy becsapódott a földbe. A repülőgép színültig volt töltve üzemanyaggal, hogy megtegye az utat Teherántól az ukrán fővárosig, Kijevig.

26 gyerek és sok kanadai halt meg a lezuhant gépen

A MAU ukrán légitársaság közzétette angol nyelven a járat utasainak és személyzetének névsorát. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3). Két regisztrált utas végül nem szállt fel a járatra, róluk semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra.

Az utasok nagy része kanadai állampolgár volt, és nagyon sokuk végleges úticélja Kanada volt.

“Most azokra a honfitársainkra figyelünk, akik gyászolnak. De ahogy telnek a napok, a hetek, úgy egyre inkább arra összpontosítunk, hogy megválaszoljuk a családokban felmerülő kérdéseiket, hogy hogyan történhetett ez az egész” – mondta Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke.

Az áldozatok között 26 volt kiskorú, közülük 13-an tízévesnél fiatalabbak. (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Irán nem adja át a lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozát

Lezuhant egy ukrán utasszállító Iránban, lehet, hogy lelőtték