Már 1500 fölött a koronavírus halálos áldozatainak a száma

A koronavírus járvány központjának számító kínai Hupej tartományban egyre több a halott. A tartományon kívül viszont ismét csökkent az új megbetegedések száma – közölte a kínai nemzeti egészségügyi bizottság.

Február 14-én 143 ember halt bele Kínában a tüdőgyulladásos vírusfertőzésbe, közülük 139-en Hupejben. A halálos áldozatok száma így összesen 1523-ra emelkedett Kínában. Tegnap 2641 új beteget regisztráltak, amivel az összes fertőzött száma 66 492-ra nőtt. Az új megbetegedések túlnyomó többségét is Hupejben jegyezték fel, ahol újabb 2420 embernél mutatták ki a vírust.

A kínai hatóságok arról is beszámoltak, hogy a betegeket ápoló orvosok és ápolók közül 1716-an kapták el a betegséget, és közülük hatan haltak meg.

A bizottság tájékoztatása arra is kitér, hogy a fertőzöttek közül 8096-an meggyógyultak, és el is hagyhatták a kórházat, közülük 1523-an tegnap.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a járvány továbbra is Hupejben, Vuhanban terjed a leginkább. A legsúlyosabban érintett tartományon kívül a hónap eleje óta jelentősen csökkent, és február 1-jéhez képest a hónap közepére a harmadára esett a napi új megbetegedések száma.

A járvány miatt a helyi pártkáderek nagyot buktak

A Kínai Kommunista Párt számára a koronavírus-járvány elsősorban politikai ügy. A válságot karhatalmi eszközökkel kezelik, a felelősséget a helyi káderekre tolják. Első körben leváltották a hupeji egészségügyi bizottság elnökét és párttitkárát, majd a helyi Vöröskereszt igazgatóhelyettesét is. Aztán jöttek a nagyobb kutyák: csütörtökön távozott Hupej tartomány és Vuhan város párttitkára is. A központi kormány egyre aktívabb, Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államfő lojális rendészeti vezetőit küldte rendet tenni Vuhanba.

Bár a járvány a kínai rendszer számos gyengeségét és az egészségügyi ellátás elégtelenségét is felszínre hozta, az elemzők többsége szerint nincs szó a rezsim válságáról, sőt Hszi akár megerősödve is kikerülhet a dologból.

Meghalt a koronavírus első európai áldozata

Először okozott halált a koronavírus Európában. Egy 80 éves Vuhan mellől származó kínai nő szombaton vesztette életét egy francia kórházban. Ezzel ő lett az első Ázsián kívüli halálos áldozat – ezt Agnès Buzyn egészségügyi miniszter jelentette be.

A napokban érkezik Vuhanba az Egészségügyi Világszervezet 12 tagú orvosmissziója is, hogy kiderítse: honnan ered a vírus és miért tudott az egész világra kiterjedő járványt okozni.

Mindeközben a Covid-19 elérte Afrikát is. Az első megbetegedést Egyiptomból jelentették, de az egészségügyi miniszter szerint a külföldi állampolgárt még időben sikerült elkülöníteni, így nem fertőzött meg senkit. (MTI, Index, Euronews)

Kapcsolódó: Hupejen kívül csökken a koronavírus járvány terjedésének üteme

Az új koronavírus már több embert ölt meg a SARS-nál

Meghalt a kínai orvos, aki az elsők között figyelmeztetett a járványra

(Kiemelt kép:  MTI/Csang Jü-vej)