Már 131 fertőzött van Magyarországon

Tegnapról mára 28-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. Most 131-en koronavírusosak, egy nappal korábban 103-an voltak azok. 115-en vannak jelenleg karanténban, és 4443 tesztet végeztek el – közölték a kormányzati honlapon.

Tegnap jelentették be, hogy egy negyvenes éveiben járó koronavírusos beteg állapota is súlyos. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján ezt azért emelte ki, hogy egy konkrét példával támassza alá, hogy nem csak az idős korosztályra veszélyes az új koronavírus.

Szakértők szerint a csoportos megbetegedések szakaszát rövid időn belül a tömeges megbetegedések követik.

Betegeket műtött egy szegedi orvos, majd kiderült, hogy koronavírus-fertőzött

Az RTL Híradója úgy tudja, az orvos nemrég Ausztriában volt síelni, de nem vonult házi karanténba, miután hazajött. Ehelyett bement dolgozni, és műtött is. Most rengeteg embert kell tesztelni, olyanokat, akikkel a közelmúltban kapcsolatba lépett.

Magyar Hang információi szerint az ominózus orvos Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Rovó Lászlót, aki a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója is, csak azután vetették alá vizsgálatoknak, hogy a koronavírus tüneteit produkálta. A rektor vírushordozóként bejárt az általa vezetett klinikára és operált is.

A munkavállalókkal is szolidáris intézkedéseket kérnek a szakszervezetek Magyarországon

Négy szakszervezeti konföderáció támogatja a járvány terjedése ellen, az emberéletek megóvása és a megélhetések hosszú távú biztosítása érdekében hozott intézkedéseket, ugyanakkor kérik a kormányt, minden eszközt használjon fel annak érdekében, hogy a világjárvány gazdasági terheit ne csak a munkavállalóknak, a nyugdíjasoknak, a szegénységben élőknek kelljen viselniük.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a LIGA Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma hangsúlyozza: üdvözlik a kormányzat intézkedéseit, amelyeket a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott, de jelzik, hogy álláspontjuk szerint ezek részben már nem elégségesek, részben nem megfelelőek.

Azért látják úgy, hogy nem elégségesek az intézkedések, mert nem minden olyan iparágban biztosítanak a munkáltatói terhekben kedvezményt, amelyeket már most érintenek a járvány hatásai, és ahol a munkáltatók már most is a termelés leállítására, az üzemek bezárására, a munkavállalók elbocsátására kényszerültek. Emellett a rendelkezések nem minden esetben szolgálják a megadott célok elérését – fejtik ki a nyilatkozatban az érdekképviseletek.

Példaként említik, hogy a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást bármikor, minden korlátozástól mentesen módosíthatja. Az ilyen szabályozás aránytalan rugalmasságot vár el a munkavállalótól, amely éppen a jelenlegi helyzetben sok esetben nem megvalósítható – hívják fel a figyelmet.

Az érdekképviseletek szerint nem a célnak megfelelő a rendeletnek az a része sem, amely szerint a munkavállaló és a munkáltató a Munka törvénykönyve rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhet. Álláspontjuk szerint ezzel a kormány gyakorlatilag akár a Munka törvénykönyve teljes felfüggesztését, figyelmen kívül hagyását lehetővé teszi.

Elfogadhatatlan, hogy a jogalkotó éppen ebben az évtizedek óta példátlan helyzetben hagyja védtelenül a munkavállalókat, tudva azt, hogy a munkavállaló nem egyenrangú tárgyalófele a munkáltatónak, különösen kiszolgáltatott jelen körülmények között – fogalmaznak a közös nyilatkozatban.

Az érdekképviseletek szerint a munkavállalókkal is szolidáris intézkedésekre van szükség, nem kizárólag a munkáltatókkal, nem követhető az a gyakorlat, hogy a munkavállalók jogai feláldozhatóak a vállalkozások védelme érdekében.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy egy családból legalább egy szülő a jövedelmét megőrizve maradhasson otthon gyermeke mellett, ha nem tudja másként megoldani a gyermekfelügyeletet, és ez nem valósítható meg anélkül, hogy a kormányzat segítséget nyújtson a kis- és középvállalkozásoknak.

A négy hazai szakszervezeti konföderáció kéri, hogy a rendelet módosításának tartalmáról és a további intézkedésekről induljon haladéktalan egyeztetés a szociális partnerekkel, és a jövőben a szociális partnerekkel való egyeztetés nélkül ne jelenjen meg semmilyen jogi norma a munka világára vonatkozóan.

MTI/Szigetváry Zsolt

Megérkezett a szájmaszkokhoz szükséges alapanyag

Az  éjjel megérkezett Törökországból a szájmaszkokhoz szükséges alapanyag a ferihegyi reptér logisztikai bázisára. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón korábban azt mondta, a maszk hiánycikk, de a kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy szerezni tudjon. (MTI, RTL Klub)

Kapcsolódó: Leállítják a nem létfontosságú termelést Olaszországban

Napról napra több beteg hal meg Olaszországban

Spanyolországban 324-gyel nőtt a halálos áldozatok száma

Százháromra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Olaszországban az eddigi legnagyobb mértékben emelkedett a halottak száma

Négyre emelkedett a járvány miatt elhunytak száma Magyarországon

(Kiemelt kép: Szent László Kórház – MTI/Szigetváry Zsolt)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!