Magyarországon kevés koronavírus-tesztet végeznek, jórészt azok is megbízhatatlanok

Magyarországon a járvány terjedése ellenére kevés tesztet végeznek, ráadásul már a mentőszolgálat is megbízhatatlan gyorsteszteket végez.

A jóval kisebb népességű Szlovéniában is több koronavírus-tesztet végeztek, mint Magyarországon. A cseheknél pedig négyszer annyi teszt volt, mint Magyarországon.

444 cikke szerint nálunk eddig egyetlen napon sem végeztek 2000-nél több tesztet. A kétmilliós Szlovéniában is több laboratóriumi vizsgálatot végeznek: túl vannak már a 30 ezrediken is, míg Magyarországon 25 748-on állt akkor a számláló.

A Mentőszolgálat átállt a gyorstesztre, pedig a szakemberek szerint megbízhatatlan

A vér ellenanyag-szintjét mérő új módszer a megkérdezett mikrobiológusok és virológusok szerint sem megbízható a fertőzés kimutatására, egy hete – mindenfajta hírverés nélkül – mégis ezzel kezdte szűrni a fertőzésgyanús betegeket a mentőszolgálat. Az új gyorsteszt nem kis veszélye, hogy sok esetben tévesen ad negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyelőre nem árulja el, hogy miért szakítottak az orr- és garatváladékból történt eddigi, megbízhatónak tartott mintavétellel.

Óva intették a brit kormányt a Financial Times hétfői cikke szerint az ország egészségügyi szakértői attól a tervétől, hogy tömegesen alkalmazni kezdje a COVID-19 fertőzés kimutatására készült gyorsteszteket. Ezek a szerológiai vizsgálaton – vagyis a szervezet ellenanyag-termelésén – alapuló eszközök állításuk szerint ugyanis annyira megbízhatatlanok, hogy sem kórházi, sem otthoni felhasználásra nem ajánlhatók jó szívvel.

A brithez hasonló aggályok pár hete megfogalmazódtak Magyarországon is: egy a hvg.hu-hoz jutott belső levelezésben az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének kutatói értekeztek arról, hogy a magánszolgáltatóknál elérhető, antitest alapú gyorstesztelés igazából semmire nem jó, a vérben megtalálható ellenanyag ugyanis nagyrészt csak a fertőzés lezajlása után, igazából a gyógyult betegeknél jelenik meg.

A teszt negatív eredménye nem jelenti azt, hogy a vizsgált személy nem fertőzött, csupán azt, hogy aktuálisan nem volt nagy mennyiségű ellenanyag a szervezetében. (hvg.hu, 444)

Kapcsolódó: A Twitter alapítója egymilliárd dollárt adományoz a járvány elleni harcra

Amerikában több mint 12 ezer a halottak száma, Trump a WHO-t hibáztatja

Meghalt 11 beteg a járvány miatt Magyarországon

Spanyolországban meghaladta 140 ezret a fertőzöttek száma

Országos tisztifőorvos: Budapest góccá válhat

Szülés közben halt meg egy koronavírusos anya Londonban

Hetvenkétezerrel, 1,347 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!