Magyarország várhatóan csaknem 9 milliárd eurót kaphat az új uniós alapokból

Magyarország várhatóan 8,5 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást és további 0,35 milliárd eurónyi hitelt fog kapni az Európai Bizottság által egy hónapja javasolt koronavírusos helyreállítási alapból.

Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel intézet szakértője készített elemzést az Európai Unió gazdasági mentőcsomagjáról, a Next Generation EU-ról, mellyel a válság utáni újraindítást finanszírozza az Unió az egyes országokban eltérő mértékben.

Az elemző kiszámolta, az egyes országok milyen arányban részesülhetnek a csomagból, így jöttek ki a fenti becsült összegek.

Ezek persze még nem a hivatalos és végleges összegek, Darvas a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszik kiszámítani, hogy az egyes országok mennyi támogatásra és felvehető hitelre pályázhatnak majd.

A csomag összesen 750 milliárd euró értékű, emellett az idei EU-s költségvetést is megnövelné a bizottság 11,2 milliárd euróval, vagyis összesen 761 milliárd euróról beszélhetünk. Ebből 438 milliárd euró lenne a vissza nem térítendő támogatás, 73 milliárd euró a garanciavállalás és 250 milliárd euró lenne a hitel.

Magyarország 8,5 milliárd euró támogatásra, és 0,35 milliárd euró hitelre számíthat a csomagból, amivel nincs a leginkább támogatott országok között.

A támogatások és a hitelek odaítélésénél a döntéshozók azt veszik figyelembe, az adott ország mennyire fejlett gazdaságilag, és hogy mennyire érinti súlyosan a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság, hogy minél igazságosabban lehessen elosztani a támogatásokat.

A Darvas számításai alapján Magyarországnak járó 8,5 milliárd euró a teljes támogatási összeg két százalékára, és a 2021-re becsült bruttó nemzeti jövedelem 6,7 százalékára rúg, ennél vannak országok, melyek jóval többet kapnának – azonban azokat a válság is súlyosabban érintette.

Arányaiban a legtöbb támogatást Bulgária, Horvátország és Görögország kaphatja az elemző szerint, míg nominálisan a legmagasabb támogatási összegre Olaszország számíthat, 85,9 milliárd euró értékben, ami a teljes keret csaknem ötöde.

Mivel a múlt pénteki EU-csúcson még nem állapodtak meg az állam- és kormányfők a témáról, így jelenleg továbbra is a bizottsági javaslat van az asztalon. (Portfolio)

Kapcsolódó: Ellenzék: a 2000 milliárd forint uniós támogatást válságkezelésre fordítsa a kormány!

Az Európai Bizottság nem tűri el az uniós támogatásokkal elkövetett csalásokat

DK: csak az európai ügyészséghez csatlakozó tagállamok kapjanak uniós forrásokat!

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!