Magyarország már nem demokrácia a Freedom House szerint

Magyarország megítélése évek óta példátlan mértékben romlik és tavaly átcsúszott a félig szilárd demokráciák közül a hibrid rezsimek közé – állapítja meg a Freedom House friss jelentése.

A jelentés Magyarországot a Balkán egy részével (Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia), Ukrajnával, Moldovával és Grúziával sorolja egy kategóriába.

Magyarország 2019-ben csúszott le a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé. A hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.Ez a középső kategória az egykori keleti blokk államait vizsgáló  jelentésben szereplő ötből. A hibrid rezsimekhez képest előrébb sorolják a szilárd (Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia) és félig szilárd demokráciákat (Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária), és hátrébb a félig (Örményország) vagy teljesen szilárd autoriter államokat (Oroszország és az egykori szovjet tagországok).

A legutóbbi jelentésben még Magyarországot is félig, 2015 előtt pedig szilárd demokráciának tartották. Vagyis rövid időn belül két kategóriát zuhantunk, ami példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében.

A jelentés hét szempontból vizsgálja az országokat, mi a választások, a korrupció és a helyi demokrácia szempontjából rontottunk az előző évhez képest. A legrosszabb a sajtószabadság állapotának a megítélése, de ez már korábban is így volt.

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megemlíti, hogy 2019-ben a kormány megszilárdította az oktatás és a művészeti szféra feletti kontrollját. A Freedom House szerint, bár az ellenzék fontos győzelmeket aratott az önkormányzati választásokon, a kormány „masszív propagandahálózata” és az, hogy politikai alapon nyúlnak adminisztratív eszközökhöz, óriási terhet jelent az ideológiailag megosztott pártok számára.

A jelentés szerint Magyarország az idei felhatalmazási törvénnyel is eggyel távolabb lépett a demokráciáktól, de tavaly is jellemző volt, hogy sürgősséggel tárgyaltak fontos törvényjavaslatokat.

A Freedom House egy amerikai központú nonprofit szervezet. A jelentés a USAID, vagyis az amerikai nemzetközi segélyezési hivatal támogatásából valósult meg.

A kormánypárti sajtó figyelmét felhívjuk arra, hogy ezt a szervezetet nem Soros György alapította, hanem az amerikai kormány… (444)

Kapcsolódó: 10 internetezőből 9 embert megfigyelnek a kormányok

Sas István: Magyarország qurva jól teljesít – a lejtmenetben!