Magyarország egyre korruptabb a Transparency International szerint

Magyarország újabb 6 helyett rontott a vizsgált országok korrupciós rangsorában a Transparency International 2019-re vonatkozó eredményei szerint – derül ki az intézet ma nyilvánosságra hozott éves jelentéséből. A kormány válasza: Soros.

Rajtunk kívül a régiónkból egyedül Szlovénia rontott a korrupciós állapotán 2012 óta, de ők is csak 1 pontot estek vissza a százas listán, míg mi 11-et. Magyarország már Dél-Afrikával és Surinaméval került egy szintre korrupcióban, és az Európai Unión belül egyedül Románia van még ezen a szinten. A visegrádi országok közül egyedül Magyarország megítélése romlott.

Hazánk 2012 óta jóformán folyamatos lejtmenetben van, és az elmúlt nyolc évben világviszonylatban összesen 24 helyet zuhant, miközben a korrupció végletesen központosítottá vált.

A Transparency International Magyarország jelentése szerint a 2010 óta hatalmon lévő elit évtizedes uralmának eredményeként Magyarországon a kormányt ellenőrizni hivatott állami intézmények többsége tetszhalott állapotban van, „az intézményrendszer nem (csak) a közjó előmozdításában, hanem a kormánypárti szereplők helyzetbe hozásában érdekelt”. Külön kiemelik az ügyészséget, amelynek szervezete „hierarchikus felépítésű és szigorúan központosított”. Az ügyészség szerintük sokszor elkeni a hatalomnak érzékeny korrupciós ügyeket.

2018-ban kilenc Magyarországot érintő vizsgálatot zárt le az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF), ezek közül hét esetben állapított meg szabálytalanságokat. Ezzel Magyarország lett az első Görögország és Lengyelország előtt az összes tagállam közül.

Kiderült az is, hogy az EU-forrásból finanszírozott közbeszerzéseknél kiosztott pénz húsz százalékát Mészáros Lőrinc cégei nyerték el.

A hazai központosított korrupcióhoz társított ideológia a nemzeti tőkés- és középosztály létrehozása, és a kormányzati ideológusok szerint amit a Transparency és más kritikusok korrupciónak neveznek, az a rendszer lényege. A TI szerint ugyanakkor a jelentős mértékű korrupció ellenére “hiányzik a magyar társadalomból az erős és gyarapodó középosztály és pláne a polgárság, mindenekelőtt szellemi értelemben. Inkább felduzzasztott kliens-rétegről beszélhetünk.”

A kormány válasza: Soros

A  Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint Soros György tehet a jelentésről. Ezt írták:

A Transparency International egy Soros által pénzelt szervezet, amely az egész Soros-hálózattal együtt folytatja a Magyarország elleni támadást. Valójában azért támadják hazánkat, mert a magyarok nemet mondanak a migránsok betelepítésére.

A Soros-szervezet ennek megfelelően hamis és torz jelentést tett közzé, amely az alapvető tényeket sem veszi figyelembe: Magyarországon 2010 óta teljesen átláthatóak a közbeszerzések, a magyar közbeszerzéseken már nem külföldi nagyvállalatok, hanem döntő részt magyar vállalkozások kapnak munkát.

(transparency.hu, Index, MTI)

Kapcsolódó: Több mint 500 milliárd forintos büntetést fizethetünk a kormány korrupciója miatt

Brüsszel: korrupciógyanús a futball és a letelepedési kötvény

A magyar kormány blokkolja a korrupciós jelentés közzétételét

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!