Macron: nem írjuk át a történelmet

Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat – mondta tegnap Emmanuel Macron államfő a rendőri erőszak és rasszizmus elleni sorozatos tüntetésekre reagálva, amelyek a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások nyomán szerveződtek országszerte.

“Kegyetlenek leszünk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációkkal szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával, és elfogadhatatlan küzdelemmé válik, amikor a szeparatizmusok szolgálatába áll” – fogalmazott Macron az eredetileg a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről szóló televíziós beszédében.

“A köztársaság nem fog szobrokat ledönteni” – hangsúlyozta. “Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk”.

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja és támogatói június 2-án szervezték az első tiltakozó megmozdulást, amelyen több mint 20 ezren gyűltek össze a párizsi bűnügyi bíróságépülete előtt a gyülekezési tilalom ellenére. A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban, de a mozgalom az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött és az egész országban kiszélesedett. A hétvégén Párizs mellett Marseille-ben, Lyonban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Saint-Nazaire-ban, Bordeaux-ban és Strasbourgban is ezrek tüntettek.
Adama Traoré, egy mali származású börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította. A család a tüntetéseken a csendőrök vád alá helyezését követeli.

Macron óva intett az amerikai megmozdulások másolásától

Emmanuel Macron tegnap este elismerte, hogy létezik rasszista diszkrimináció Franciaországban, de óva intett az egyesült államokbeli megmozdulások másolásától, ahol a tüntetők szobrokat döntöttek le, és általuk diszkriminatívnak és rasszistának ítélt művészeti alkotásokat kérdőjeleztek meg.

“Mi egy olyan nemzet vagyunk, ahol bárki, származásától és vallásától függetlenül meg kell hogy találja a helyét. Hogy ez mindenhol így van a világon? Nem” – ismerte el a francia elnök. “A küzdelmünknek ezért folytatódnia és erősödnie kell, hogy mindenki olyan diplomát és munkát szerezhessen, amely megfelel a tehetsége érdemeinek, és harcolnunk kell az ellen, hogy a név, a lakcím és a bőrszín korlátozza az esélyegyenlőséget, amely mindenkit megillet” – mondta a Macron.

Ezrek tüntettek a rasszizmus ellen Németországban

Több ezer ember részvételével tartottak tüntetéseket tegnap Németországban a faji megkülönböztetés és a társadalmi igazságtalanság ellen.

A legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol a főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kaputól a Neukölln nevű városrészig tartó, kilenc kilométer hosszú élőláncot alkottak a tüntetők.

A koronavírus-járvány miatt nem egymásba kapaszkodtak, hanem egy színes szalagokból font köteléket tartottak közösen, egymástól másfél, két méterre állva. Csaknem valamennyien a szájukat és az orrukat takaró maszkot is viseltek. A szervezők számításai szerint 20 ezren, a rendőrség előzetes adatai szerint nagyjából kilencezren lehettek.

A társadalmi szolidaritást jelképező kötelékkel “megmutattuk, hogy összetartozunk” – nyilatkozott a tüntetést szervező Unteilbar (Megoszthatatlan) elnevezésű kezdeményezés szóvivője a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak. A kezdeményezéshez a szakszervezetek országos szövetségétől (DGB) a Nagymamák a szélsőjobb ellen (Omas gegen Rechts) nevű csoportosulásig 130 társadalmi szervezet és civil egyesülés csatlakozott, mindegyik vállalta, hogy a demonstrációra kijelölt terület egy-egy szakaszán gondoskodik a fertőzéshigiéniai szabályok betartásáról.

Az egyes csoportok a tüntetés témáját szélesen értelmezve számos követelést fogalmaztak meg a transzparenseken. Így például látható volt az amerikai rasszizmusellenes demonstrációkról kölcsönzött “A fekete életek is számítanak” (Black lives matter) szlogen, a németországi antirasszista tüntetéseken megszokott “A rasszizmus öl” (Rassismus tötet) felirat, de az “Állítsuk meg a klímaváltozást, 100 százalék megújuló energiát!” (Stoppt den Klimawandel, 100 Prozent erneuerbare Energien) és a “Több pénzt az oktatásra!” (Mehr Geld für Bildung) felirat is.

A szervezők szóvivője erről elmondta, hogy “sok különböző tartalmi követelés mutatkozott meg”, amelyek azonban mind ugyanazon irányba, egy “klímabarát, szociális, antirasszista és a nemek közötti egyenlőségre alapuló társadalom” kiépítésére irányulnak.

Egy héttel korábban a német főváros keleti részének központjában, az Alexanderplatzon 15 ezren, főleg fiatalok demonstráltak a faji megkülönböztetés és a rendőri erőszak ellen. A téren zsúfoltság alakult ki, jóformán senki nem tartotta be a fertőzésveszély csökkentését szolgáló távolságtartási szabályt. A tegnapi tüntetéssel a szervezők azt is meg akarták mutatni, hogy létezhet egyensúly a gyülekezési szabadság érvényesítése és a járványügyi védekezés között.

A szervezők és a tüntetést egy 1200 emberből álló egységgel biztosító rendőrség vezetői is elégedettek az eredményekkel. Az új koncepció bevált, a tüntetés “példamutató” volt – nyilatkozott az RBB-nek a rendőrség szóvivője.

Hasonló megmozdulásokat más német nagyvárosokban, köztük Hamburg és Lipcsében is tartottak tegnap. (MTI)

Kapcsolódó: Összecsapások Londonban, száznál több tüntetőt őrizetbe vettek

Ismét ezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen francia nagyvárosokban

New York államban ezentúl tilos fojtogatni, a rendőrök felelősségre vonhatók

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!