Ma fogadja el az Országgyűlés a kultúra ellenőrzését szolgáló törvénycsomagot

Az Országgyűlés ma tizenhárom törvényjavaslatról szóló szavazással zárja őszi ülésszakát.

A Ház aktuális ülésének utolsó napja délelőtt 11 órakor kezdődik a határozathozatalokkal. A képviselők ekkor döntenek a kormány kulturális törvénymódosító csomagjáról, amely a színházi finanszírozási rendszer átalakítása mellett létrehozná a Nemzeti Kulturális Tanácsot, továbbá kultúrstratégiai intézményeket jelölne ki.

A korábban kiszivárgott tervhez képest a legnagyobb felháborodást kiváltó részeit módosították a kultúra államosítását célzó törvénymódosító javaslatnak. A parlament elé hétfőn beadott kormánypárti javaslatból kikerült a miniszteri vétójog a kőszínházak esetében, illetve a független színházak működési pályázatának tilalma is, az NKA-t pedig nem is említik, holott a tervben még a Nemzeti Kulturális Alap felszámolása szerepelt.

Az országgyűlés esti vitájában az ellenzéki képviselők azt hangsúlyozták, hogy a törvényjavaslat nem a nemzeti kultúra védelméről szól, ahogy azt a kormány állítja, hanem a színházigazgatói kinevezésekről. A kormánynak egy kulturális kerekasztalt kellett volna létrehoznia a színházi finanszírozás körüli konszenzus kialakítása érdekében. Erre azért lenne szükség, mert valódi értékeket csak akkor lehet létrehozni, ha a szakma szabadon tud működni. Többen is azt mondták, hogy a kormányoldal rossz reakciót adott az önkormányzati választás eredményeire, Budapest elvesztéséért áll bosszút ezzel a javaslattal.

Döntés várható még közbeszerzési, igazságügyi, védelmi, egészségügyi és pénzügyi tárgyú előterjesztésekről, továbbá a temesvári népfelkelésre történő megemlékezésről és 2020. Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánításáról.

A parlament ülése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-as üzleti jelentésének és beszámolójának tárgyalásával ér véget. (MTI)

A mai ülést itt lehet majd élőben követni >>>

Kapcsolódó: Több ezren tüntettek a színházak szabadságának korlátozása ellen

Szele Tamás: Kultúrkolhoz Magyarországon

Már benyújtották a parlamentben a színházak ellenőrzését szolgáló törvényjavaslatot