Ma a szabad oktatásért tüntetnek és klímasztrájk is lesz

Negyedik tüntetését szervezi Globális Klímasztrájk néven az egyetemistákból álló Fridays For Future Magyarország, több ezer embert várnak. Szabad ország, szabad oktatás! jelszóval egy másik tüntetés is lesz Budapesten.

A klímasztrájk szervezői a klímaváltozás jelentette veszélyre és az azonnali cselekvés szükségességére akarják felhívni a figyelmet, követelve az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését és az ennek megfelelő cselekvést. A szervezők egyebek között ezt hangsúlyozták az Indexnek adott nyilatkozatukban:

Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek. Néhány évünk maradt, hogy megteremtsük a túlélés feltételeit, néhány év, hogy végre cselekedjünk fajok millióinak, köztük az emberiség életéért, és minden perc számít.

A mozgalom a tavaly péntekenként iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdő, akkor 15 éves Greta Thunberg akciójából nőtt ki.

Budapesten 12 órakor lesz a találkozó a Batthyány téren, majd háromnegyed egykor elindul a menet a Margit hídon át a Kossuth térre, ahol többen is felszólalnak majd.

Tüntetés lesz az oktatásért is

Ma délután öt órától egészen december 1-jéig kitelepülést szerveznek a Kossuth Lajos térre, ahol kiállításon mutatják be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit. Felszólalókat és előadókat is meghívnak.

A szervezők között ott van például a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, az Akadémiai Dolgozók Fóruma és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mint írják:

December 1-én lesz egy éve, hogy eldőlt: a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak. A CEU távozásra lett kényszerítve, mi viszont egy évvel később még mindig itt vagyunk, és kiállunk a független, hozzáférhető magyar oktatásért és a kutatás szabadságáért! Az oktatás mindenki ügye, és a magyarországi oktatásban közel egy évtizede tartó rombolásra újra meg újra fel kell hívni a figyelmet!

Kapcsolódó: Több ezren vettek részt a klímasztrájkon

Klímasztrájkok világszerte a globális felmelegedés ellen

Egész Európában Magyarországon a legalacsonyabb a környezetvédelem képviselete

Bécs köszöni a CEU-t, kitüntette Soros Györgyöt

A CEU már Bécsben működik: Elüldöztek minket Magyarországról, sosem felejtjük el

(Kiemelt kép: egy korábbi klimasztrájk – MTI/Balogh Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!