Lula volt brazil elnököt kiengedték a börtönből

Brazíliában kiengedték a börtönből a korrupcióért elítélt Luiz Inácio Lula da Silva volt elnököt, aki a brazilok leginkább csak Lula néven emlegetnek és akit a világ is inkább így ismer. Egy illetékes bíró rendelte el szabadon bocsátását, miután a legfelsőbb bíróság átértelmezte a büntető-törvénykönyvet.

Ennek előzménye, hogy a brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön eltörölte az elítélt bűnözők kötelező bebörtönzését abban az esetben, ha elvesztették első fellebbezési perüket. A legfelsőbb bíróság ezzel átértelmezte a büntető-törvénykönyvet, és azáltal, hogy az elítéltek kimeríthetik minden fellebbezési lehetőségüket, mielőtt börtönbe kell vonulniuk, több tucatnyi magas rangú rabnak – köztük a baloldal volt elnökének – kedvezett.

A 2003 és 2010 között hivatalban volt da Silvát – akit a világ inkább Lula néven ismer – tavaly börtönözték be kenőpénz elfogadásáért.

A botránynak kulcsszerepe volt abban, hogy az addig népszerű baloldal helyett a szélsőjobboldal győzött a legutóbbi elnökválasztáson Brazíliában. Jair Bolsonarót tavaly választották meg elnöknek, amivel 14 év után véget ért a korrupciós botrányok által megtépázott Munkáspárt uralma.

Lula ügyvédei bejelentették már csütörtökön, hogy azonnal kezdeményezik védencük szabadon bocsátását.

A volt elnököt lelkes tömeg, pártjának, a Munkáspártnak sok tagja várta a börtön előtt, Curitiba városban. Szabadon engedése azonban megdöbbentette a pénzpiacokat, és heves reakciókat váltott ki az országban a politikai spektrum egészén. Mindkét oldalon felhívások jelentek meg demonstrációkra. Félő, hogy politikai szempontból tovább polarizálódik a brazil társadalom – állapította meg a Reuters hírügynökség.

A befektetőket megijesztette annak kilátása, hogy Lula visszatér a politikába, és egyesíti az ellenzéket a piacbarát minősített Bolsonaro-kormánnyal szemben. Mindazonáltal az elítélt elnököt a bíróság eltiltotta attól, hogy egy darabig választáson jelöltesse magát. Nyolc év és tíz hónapra börtönözték be tavaly, mert bűnösnek találták abban, hogy kenőpénzeket fogadott el ipari cégektől állami megbízásokért cserébe. (Brazíliában ezek szerint még börtönbe lehet kerülni ilyesmiért – ismerünk olyan országot, ahol ennél súlyosabb korrupciós ügyeknek sincsenek következményei…)

A legfelsőbb bíróság által csütörtökön megszüntetett törvény három évig volt érvényben, és hozzájárult az ország legnagyobb korrupciós botránya – az úgynevezett autómosó ügy – kinyomozásához, amelynek végén több tucatnyi cégvezetőt és politikust börtönöztek be kenőpénz elfogadásáért. Az a szabály ugyanis, hogy a vádlottnak első fellebbezése elvesztése után azonnal börtönbe kell vonulnia, arra ösztönözte őket, hogy vádalkut kössenek az ügyészséggel. A vádalku során azonban olyan információkat kaptak az ügyészek, amelyek megkönnyítették a hatalmas korrupciós ügy felgöngyölítését. José Antonio Dias Toffoli, a legfelsőbb bíróság elnöke azt mondta csütörtökön: a bebörtönzöttek szabadon engedése nem lesz automatikus, esetről esetre döntenek róluk.

Az autómosó-ügyön dolgozó ügyészek úgy reagáltak, hogy a legfelsőbb bírósági döntés megnehezíti a munkájukat, és a bűnözők büntetlenségét segíti elő, ugyanis Brazíliában szinte határtalan a fellebbezés lehetősége. Szerintük a döntés nincs összhangban azzal a törekvéssel, hogy az ország fel akarja számolni a korrupciót.

Lula szabadulása után azt mondta, hogy ártatlan és vissza fog térni a politikába. A curitibai börtönt elhagyva azt mondta az őt ünneplő híveinek, hogy országjárásba kezd, mert bírálni akarja a mai kormányt. (MTI, O Globo)

(Kiemelt kép: O Globo)