London nem kívánja meghosszabbítani a Brexit átmeneti időszakát

Mivel London hivatalosan is megerősítette, hogy nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítására szánt átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével, fel kell gyorsítani a tárgyalásokat Nagy-Britanniával – közölte ma Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Sefcovic az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-ügyi tárgyalás előre haladásáért felelős vegyes bizottság ülésének végén tartott sajtóértekezletén azt mondta, Michael Gove, a brit kormány illetékes kabinetirodájának vezetője “nem is lehetett volna egyértelműbb” abban a tekintetben, hogy London nem kívánja meghosszabbítani a kétoldalú kapcsolatok rendezését szolgáló időszakot. A brit tárgyaló azzal magyarázta London döntését, hogy a brit kormány a tárgyalások végleges lezárására tett ígéretet állampolgárainak, valamint Boris Johnson miniszterelnöknek is kifejezetten ez volt a kérdése – mondta a biztos.




Az időszak meghosszabbításáról kizárólag a vegyes bizottság dönthet. Az erre szolgáló határidő június végén lejár. Mivel a bizottságnak a határidő lejártáig a mai volt az utolsó ülése, az erről szóló vita lezártnak tekinthető – közölte Sefcovic.

A brit döntést az EU tudomásul vette, azonban kérés esetén továbbra is nyitott az időszak kiterjesztésére – emelte ki.

Elmondta, hogy néhány fontos kérdést illetően sikerült eredményt elérni a mai ülésen, ami hozzá fog járulni a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) biztosító megállapodás végrehajtásához, illetve nélkülözhetetlen az unió és az Egyesült Királyság közötti kölcsönös bizalom erősítéséhez. Az év végén lejáró átmeneti időszak hat hónapja alatt ugyanakkor a tárgyalóknak még “rendkívül sok tennivalója lesz” – húzta alá. Ezek között egyebek mellett az ír határellenőrzés mindezidáig rendezetlen kérdését emelte ki. A vámszabályok megfelelő és hatékony végrehajtása garancia az ír szigeten élő közösségek közötti béke és a stabilitás biztosítására – húzta alá Sefcovic.

A vegyes bizottság leghamarabb szeptember elején ül újra össze.

Londonnak június végéig van ideje, hogy kérje a decemberben lejáró átmeneti időszak meghosszabbítását. A brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre.

Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása (a két fél közötti szabadkereskedelem), a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések. (MTI)

Kapcsolódó: A Brexit miatt nehéz lesz munkát vállalni Nagy-Britanniában

Brexit után: jobbratolódás vagy protekcionizmus?

A Brexit két fura “ünneplése” Angliában

Az uniós tagállamok végérvényesen jóváhagyták a Brexit-megállapodást

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!