Levettek a lélegeztetőgépről két beteget a Szent László kórházban

Ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos jelentette be. Az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján az is elhangzott, tegnap annyian voltak az utcán Budapesten, hogy szinte megállás nélkül dolgoztak a rendőrök.

Az országos tisztifőorvos szokás szerint az aktuális számokat ismertette először az online sajtótájékoztatón. Majd bejelentette, hogy két beteget levettek a lélegeztetőgépről a Szent László kórházban.

Nem gyógyultak még fel a koronavírusból, de javult az állapotuk, már nincs szükségük gépi lélegeztetésre. Müller szerint ez reményteljes hír, nagy eredmény, ugyanis ez ritkán fordul elő azoknál, akik a koronavírus miatt lélegeztetőgépre kerülnek.

Közölte azt is, hogy a kórházak mellett 522 ezer sebészeti szájmaszkot juttattak el az egészségügyi alapellátásba, s a további egyéni védőeszközök kiszállítása is folyamatos.

Müller Cecília ma is hangsúlyozta, a fővárosban és Pest megyében van a fertőzöttek kétharmada, szigorúan tartsák be az itt élők a szabályokat. Aki tud, maradjon otthon, a korlátozásokon pedig nem enyhítenek.

Országos tisztifőorvos: az ingyenes parkolás is a járvány lassítását szolgálja

A közterületi parkolás térítésmentessé tétele azt a célt szolgálja, hogy a munkába igyekvőknek vagy halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen igénybe venniük tömegközlekedési eszközöket – mondta az országos tisztifőorvos.

Operatív törzs: a budapestiek tartsák be a kijárási korlátozás szabályait!

Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez “közös ügyünk” a járvány lassítása érdekében – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a mai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert hozzátette: a jó idő beköszöntével a fővárosiak egyre nagyobb számban szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Elmondta, szombathoz képest vasárnap a duplájára emelkedett az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések száma: csak vasárnap 614 esetben intézkedtek a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, ebből 574 esetben figyelmeztették a szabályokat megszegőket, 24 helyszíni bírságot szabtak ki és 16 szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőröknek a járvány kezelése alatt több szolgálatot kell ellátniuk, egy hétfőtől hatályos kormányrendelet részletesen szabályozza a rendvédelemben és honvédelemben dolgozók “szolgálatteljesítésére vonatkozó eltérő szabályokat” – közölte Kiss Róbert.

A parkolás ingyenessé tételével kapcsolatban hangsúlyozta: az intézkedéssel “nem a közterületekre hívják az embereket”, hanem meg kívánják könnyíteni a saját gépkocsi használatát ügyintézéskor.

Orbán: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre – mondta ma Orbán Viktor.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, “menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte.

“Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk”, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor.

Laborvezető: többféle koronavírust is izoláltak Magyarországon

Újabb koronavírusokat izoláltak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, ez alapján úgy tűnik, hogy több helyről érkezhetett a kórokozó Magyarországra – mondta Kis Zoltán, a központ laborvezetője ma reggel a Kossuth rádióban.

A laborvezető elmondta, a vakcina hatásossága szempontjából fontos, hogy megállapítsák, hányféle alpopulációja van jelen Magyarországon a vírusnak. Hozzátette, akár egy fertőzött szervezeten belül is többféle vírus fordulhat elő.

A laborban elkezdődtek azok a kísérletek, amelyekkel egy vakcina hatásosságát ellenőrizni lehet.

Kis Zoltán hangsúlyozta, egyelőre nincs olyan bizonyíték, hogy bármilyen gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen, ezért óvatosan kell kezelni az ezzel kapcsolatos híreket.

Kormányszóvivő: a cél a munkahelyek megtartása és újak teremtése

A kormány célja, hogy megtartsa a munkahelyeket a koronavírus-járványban, és azok helyett, amelyek megszűntek, újakat teremtsen – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő reggel a Kossuth rádióban.

A szóvivő emlékeztetett, 660 milliárd forintot különítettek el a járvány elleni védekezésre – mint például eszközök beszerzésére -, de van egy gazdaságvédelmi akcióterv is, amiről a következő napokban adnak részletes tájékoztatást a kormány tagjai.

Ez az ország történelmének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagja lesz – tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

Elmondta, a mostani helyzetre nem volt példa az elmúlt évtizedekben, ezért szükség van az összefogásra és a közös teherviselésre, viszont pártpolitikai szempontoknak nincs helye.

Sajnálatát fejezte ki, hogy még mindig vannak olyan pártok, amelyek a járvány elleni védekezés egyes elemeit próbálják felhasználni politikai haszonszerzésre. A kormány ezekkel az intézkedésekkel az emberélet megmentését, az egészség védelmét tartja szem előtt – hangsúlyozta.

Szentkirályi Alexandra megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, és elmondta, a félmillió forintnyi plusz juttatást még a nyár folyamán megkapják.

Megjelent a mától díjmentes magyarországi parkolásról szóló kormányrendelet

Megjelent a mától díjmentes magyarországi közterületi parkolásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A jogszabály szövege szerint a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében mától nem kell várakozási díjat fizetni a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, továbbá az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek járművel történő, várakozási célú használatáért.

A rendelet kihirdetését követő tizenötödik napon a kormány annak hatályát meghosszabbítja a veszélyhelyzet megszűnéséig – olvasható a Magyar Közlönyben. (MTI, hvg.hu)

Kapcsolódó: Hetvenháromezerrel, 1,28 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

Trump már látja a fényt az alagút végén

New York egyik állatkertjében megfertőződött több tigris

Boris Johnson kórházba került a fertőzés miatt

Meghalt négy fertőzött Magyarországon

Kevesebb a halott, de emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban

Tartósnak tűnik a járvány lassulása Németországban és Spanyolországban

Országos tisztifőorvos: Budapesten nagy a kockázata a járvány berobbanásának

Szele Tamás: Koronakörkép

Egy amerikai immunológus szerint talán megvan a koronavírus ellenszere