Leszavazták a kormánypártok az egészségügyi dolgozók béremelését

Az Országgyűlés Költségvetési bizottságában indoklás nélkül leszavazták a kormánypárti képviselők az egészségügyi dolgozók béremelési javaslatát.

A Párbeszéd száz százalékos, azonnali béremelést javasolt az egészségügyi dolgozók részére, akik hosszú napokon keresztül, rossz munkakörülmények között, komoly kockázatokat vállalva harcoltak a koronavírus-elleni küzdelem frontvonalában.

A KSH adatai szerint egy kezdő kórházi ápoló fizetése jelenleg nettó 130 ezer forint, egy 30 éve dolgozó ápoló pedig nettó 200 ezer forintot visz haza –  a Párbeszéd közleménye szerint a környező országokban, Szlovákiában kétszer ennyit, Csehországban pedig háromszor ennyit keres egy kórházi dolgozó. A kormány jelenleg a GDP 4 százalékát költi egészségügyre.
A Párbeszéd béremelési javaslata egyébként a kormánynak 246 milliárdba kerülne, „aminek fedezete a Paks2 beruházásra idén szánt 76 milliárd, a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására tervezett 82 milliárd és a rendkívüli kormányzati intézkedésekben szánt 88 milliárd forintból könnyen előteremthető”.

A közlemény szerint a Költségvetési bizottságban a Párbeszéd javaslatát indoklás és a párt állításainak cáfolata nélkül leszavazták.

„Ha Orbán Viktor kormánya nem becsüli meg jobban a betegellátásban dolgozókat, akkor a közeljövőben újabb tömeges külföldi elvándorlás várható az ápolók körében, tovább veszélyeztetve a betegek biztonságos ellátását”

-írták. (Mérce)

Kapcsolódó: Kásler elmagyarázta, miért nem kap minden egészségügyi dolgozó juttatást

Sok egészségügyi dolgozó lekerült a bruttó 500 ezret kapók listájáról

Már félezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Harmadával csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése a járvány miatt!

Országos tisztifőorvos: A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Az egészségügyben dolgozóknak nincs megfelelő védőfelszerelésük

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!