Lelőttek egy embert Louisville-ben, egy tüntetésen

Egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült szombat este a Kentucky állambeli Louisville-ben, a Jefferson Square Parkban, ahol rendszeresen tüntetéseket tartanak, amióta márciusban rendőrök megöltek a városban egy fekete nőt.

A jelentések szerint a lövöldözés helyi idő szerint este kilenckor kezdődött. A helyi rendőrkapitányság közleménye szerint a rendőrök kiürítették a parkot, és a gyilkossági csoport megkezdte a nyomozást. További részleteket nem közöltek.

A parkban hónapok óta tüntetéseket tartanak, amióta márciusban halálos lövés érte Breonna Taylort, akinek a házában a kábítószerellenes csoport rendőrei tartottak házkutatást.A 26 éves sürgősségi nővér március 13-án halt meg, amikor a rendőrök letartóztatási paranccsal a kézben behatoltak a lakásába. A lövöldözésben érintett egyik rendőrt kedden menesztették a rendőrségtől. Taylor meggyilkolása azután került ismét reflektorfénybe, hogy május 25-én Minneapolisban meghalt a szintén fekete George Floyd, miután letartóztatás közben egy rendőr kilenc percen át a nyakán térdelt.

A két incidens országos tiltakozó megmozdulást váltott ki a rendőri brutalitás és az igazságszolgáltatásban tapasztalható, feketék elleni hátrányos megkülönböztetés miatt. (MTI)

Kapcsolódó: Donald Trump rendőrségi reformot célzó elnöki rendeletet készít elő

Szele Tamás: Két háború Amerikában

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

A Fehér Ház környékén is gyújtogattak, könnygázzal oszlattak az amerikai fővárosban

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

(Kiemelt kép: A tüntetés Louisville-ben – CNN)