Leállította a kormány a kártérítések kifizetését a raboknak a jogerős ítéletek ellenére

Felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését a magyar állam – közölte este a Hír Tv-ben Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Tuzson azt állítja, jelenleg 12 ezer eljárás van folyamatban és erre egy üzlet épült, amelynek a lényege, hogy „ezek az emberek ott vannak a börtönben és, amint belép a börtönbe rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni”. Az államtitkár szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni”.

Hozzátette azt is, hogy a kormány az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban vitatná meg, jár-e egyáltalán kártérítés az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt, addig pedig senkinek nem utalnának.

Kérdés persze, hogy az állam hogyan függeszthette fel a kifizetést.A jelenleg hatályos magyar jogszabály ugyanis, amelynek módosítását már bőven a Fidesz-kormányok alatt, 2016-ban fogadta el a parlament, kötelezi az államot a kártalanítás kifizetésére.

A börtönügyi kártérítések azért kerültek most a figyelem középpontjába, mert Orbán Viktor múlt heti sajtótájékoztatóján kikelt ellenük, ezt azóta külön videóban terjeszti a Fidesz a Facebookon:

2015-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy olyan rossz körülmények közt tartják a magyar elítélteket, ami „már embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősül”.

Egy pernyertesnek például 17 emberrel kellett megosztania egy 30 négyzetméteres cellát, nem beszélve a tetvekkel teli ágyakról vagy a 40 fokos hőségről. Egy éve az alapvető jogok biztosa is borzasztó körülményeket talált egy budapesti börtönben, ahol óriási a túlzsúfoltság, az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartottat helyeztek el. (hírTV, 444)

Kapcsolódó: Szele Tamás: Börtönbiznisz és jogfosztás