Lassan, de terjed a koronavírus, magyar beteg még nincs

Jól van a koronavírus által megfertőzött három ember Franciaországban. Mindhárman a héten érkeztek a kínai Vuhanból, a fertőzés gócpontjából. Egy kínai házaspárt egy párizsi kórházban, míg egy kínai származású francia állampolgárt egy Bordeaux-i kórházban kezelnek.

Bordeaux polgármestere, Nicolas Florian azt mondta, hogy most meg kell találniuk minden embert, akivel a férfi érintkezett. Egyelőre úgy tűnik, nem használta a tömegközlekedést és nem járt forgalmas helyeken.

Az Egyesült Királyság egészségügyi hatósága is vizsgálatot indított több gyanús megbetegedés ügyében. Körülbelül kétezer embert kellene megvizsgálniuk, akik nemrég Vuhan tartományban jártak. Eddig 14 embert néztek meg, az ő eredményeik negatívak.

A trópusi betegségekkel foglalkozó londoni intézet egyik orvosa, Dr. Adam Kucharski azt mondta, hogy mivel az Egyesült Királyság globális közlekedési csomópont, nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb érkezik beteg az országba.

Az ausztráliai Melbourne-ben és Sydney-ben is találtak koronavírussal fertőzött embert.

Nem mutattak ki 2019-CoV típusú koronavírust annál nyolc a kínai turistánál, akiket Moszkvában vasárnapra virradóra szállítottak kórházba akut vírusos légúti fertőzés tüneteivel. Egy nőt A típusú influenzával bent tartottak, a többieknek ambuláns kezelést írtak elő. A moszkvai orvosok egyébként az észak-moszkvai Art Moszkva szálloda csaknem 150 kínai vendégét vizsgálták meg. A hotelhez 10 mentőautó szállt ki.

Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak. Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés.

Kiemelte, több ország tudósai dolgoznak a vírus elleni hatásos vakcinán. Az államtitkár jelezte továbbá, a Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség speciális óvintézkedésekre, mivel azok nem fertőznek.

Menczer Tamás arra kérte a Kínába utazó magyar állampolgárokat hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

A kínai hatóságok ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon az új koronavírus terjedését megfékezendő. A vadakat tenyésztő farmokat elszigetelik, és a vadhús szállítását betiltják. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: A koronavírus már Franciaországban is megjelent

Egyre több kínai város van zárlat alatt

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!