Közpénzből támogatja az állam a szélsőjobbos Kitörés-túrát

A sportesemény mögé bújtatott neonáci vonulást közpénzzel és közmédiás megjelenéssel is támogatja a magyar állam. A szervezők ugyanis rendszeres támogatást kapnak.

Holnap (mint minden évben), tucatnyi kisebb-nagyobb rendezvénnyel emlékeznek országszerte a Budapest második világháborús ostromának legvégén a budai várban többszörös szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar katonai csapatok és a hozzájuk csatlakozó félkatonai nyilas osztagok katasztrófával végződött kitörési kísérletére.
Az Átlátszó hosszú elemzéséből kiderül például, hogy a túra hivatalos szervezője, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a 2018-ról szóló beszámolójában a Kitörés-túrát elszámolta az állami támogatása javára. Az egyesület ugyanis működési támogatásként kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától 900 ezer forintot, amiből arra az évre 630 ezer esett. Abban a részben, hogy ezt mire fordították, a “túrák” címszó alatt megemlítik, hogy a “Kitörés 60 Emlék- és teljesítménytúrán” több mint 2500-an vettek részt”. A beszámolóból nem derül ki, hogy az összes támogatásból erre a bizonyos túrára mennyi pénzt költöttek, de – tekintve, hogy az egylet összes túráján mindösszesen 5000-en vettek részt -, a Kitörés-emléktúra a Hazajáró Egylet legnagyobb ilyen eseményének számít.

Állami támogatásokat kapott még egyébként tavaly más célokra az EMMI mellett a NAV-tól és a civilpénzek állami osztását intéző Nemzeti Együttműködési Alaptól az a Teljesítménytúrázók Társasága is, amelyik az általa működtetett Budapest Kupa-sorozat részeként szerepelteti a Kitörés-túrát.

Van kapcsolat a közmédiával is

Ami pedig a közmédiás szálat illeti, a Hazajáró Egylet nevű egyesület három jelenlegi elnökségi tagjából kettő – Schödl Dávid és az a Moys Zoltán, aki az országgyűlés alelnökének, Lezsák Sándornak a veje – résztulajdonosa a Dextramedia Kft. nevű cégnek. A Hazajáró Egylet a címén is osztozik a Dextramediával. A médiában utazó vállalkozás 2011 óta csak az MTVA-val mintegy 772 millió forint értékben szerződött, az elmúlt három évben pedig összesen csaknem 100 millió forintos adózott eredményt produkált. Érdekesség, hogy az  egyesület honlapja, a kitorestura.hu is a Kft.-hez tartozik, csakúgy, mint számos szélsőjobbos weboldal.

A Dextramedia csapata voltaképpen a jelenlegi formájában ismert Kitörés-túra legkorábbi ötletgazdai és szervezői csoportját jelenti. (Átlátszó)Kapcsolódó: Mégis vonulhatnak a neonáci szervezetek Budapesten

Szele Tamás: A neonáci Internacionálé

A köztévé szerint a neonácik hazafiak, az ellentüntetők migránsbarát szélsőségesek

(Kiemelt kép: 2016-os Becsület napja – MTI/Kovács Tamás)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!