Kötelezően tesztelik az idősotthonok alkalmazottait – persze nem nálunk, a cseheknél

Mától kéthetente kötelezően új koronavírus-teszteknek kell alávetnie magát az idősotthonok és más hasonló intézmények összes alkalmazottjának Csehországban.

A cseh egészségügyi minisztérium péntektől érvénybe lépett rendelete alapján az intézetek vezetőinek nyilvántartást kell vezetniük a tesztek eredményéről, és az esetleg megfertőződött alkalmazottaknak azonnal karanténba kell vonulniuk. A szükséges gyorsteszteket a régiók biztosítják. Az idősotthonok összes lakójának tesztelését a tárca nem tervezi.

“A rendkívüli intézkedés célja, hogy a legveszélyeztetettebbek védelme mindenütt biztosítva legyen” – indokolta a rendelet kiadását Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Csehországban mintegy 2000 idősotthon és más hasonló intézet van. “A 60 éven felüliek aránya a betegek között 24 százalék, a 75 évnél idősebbeké 7 százalék, és nem tapasztalunk lényegesen emelkedő tendenciákat” – mutatott rá a héten Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója.

Csehországban ma reggel 5589 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 277-tel több, mint szerdán. A tegnapi növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot.

A Covid-19 betegségben eddig 113 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 309-re emelkedett. A halálesetek száma tegnap kilenccel, a gyógyultaké pedig 70-nel emelkedett.

Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 114 854 tesztet végeztek. A napi tesztelések száma már meghaladja a nyolcezret. A cseh hatóságok célja a napi legalább tízezer teszt.

Tesztelés nélkül kerülhettek vissza fertőzésgyanús személyek a Pesti úti idősek otthonába

Többször is kérték a kormányt, hogy végezzenek szűrővizsgálatot a kórházból hazaérkező idős, fertőzésgyanús betegeknél – nyilatkozta Karácsony Gergely az ATV Híradójának a Pesti úti idősek otthonában történt nagyszámú koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatban. Miután nem tudtak tovább várni, maguk tették meg az első lépéseket.

A főváros ekkor saját erőforrásból végeztetett el 200 tesztet a dolgozókon és azokon lakókon, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Akkor arra kérték a kormányt: az idősek otthonába a kórházból csak negatív koronavírus-teszttel kerülhessen vissza lakó.

A Fővárosi Önkormányzat alá tartozó Pesti úti idősek otthonában a napokban rengeteg bentlakó és dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett. (MTI, ATV, Mérce)

Kapcsolódó: Karácsony: szűrésre van szükség az idősotthonokban

Országos tisztifőorvos: több mint 100 fertőzött és öt halott a Pesti úti idősotthonban

Kötelező ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonokban

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!