Koronavírus: már van magyar fertőzött

Menczer Tamás közölte: a Japán mellett karanténba helyezett Diamond Princess tengerjáró hajón három magyar állampolgár dolgozott, egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük tesztje pozitív lett, azonban tüneteket még nem mutat, nem köhög és láza sincs.

Az államtitkár nem közölte, hogy férfi, vagy a nő a fertőzött, de azt elmondta, hogy elkülönítették a hajón, ahonnan pár nap múlva egy kórházba vagy egy megfigyelőközpontba viszik. A Külügyminisztérium kapcsolatban van a másik két magyarral is, az ő tesztjük negatív.

A tengerjáró mintegy 3700 utasából eddig több mint 600-nál mutatták ki a koronavírust. A hajót azután vonták karantén alá február 5-én Japán mellett, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust.

Menczer Tamás az olaszországi fertőzésekkel kapcsolatban elmondta, hogy tudomásuk szerint a karantén miatt lezárt városokban nincs magyar állampolgár. Jelenleg öt olasz tartomány érintett a koronavírus-fertőzésben: Lombardia, Veneto, Piemonte, Lazio és Emilia Romagna. A legtöbb fertőzés Lombardia és Veneto megyében van, a Külügyminisztérium ezért azt javasolja, hogy ide csak akkor utazzon valaki, ha halaszthatatlan dolga van. De mindenkinek azt javasolják, hogy jól gondolják meg, mielőtt Olaszországba utaznak.

Az új típusú koronavírus kiinduló országában, Kínában, 171 magyar van az államtitkár tájékoztatása szerint, a legfertőzöttebb öt tartományban húsz magyar van. A Külügyminisztérium mindenkivel kapcsolatban van, valamennyien jól vannak. Menczer hozzátette folyamatosan figyelik világszerte a koronavírus terjedésével összefüggő híreket.

Hétre emelkedett a halottak száma az észak-olaszországi járvány miatt

Immár heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak – jelentette az Ansa olasz hírügynökség. A végleges adatokat a katasztrófavédelem a következő órákban közli.

Az utolsó beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. A vesztegzár alá helyezett Lodi térségéből származott.

Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. A legtöbb áldozatot Lombardiából jelentették, egy idős férfi Venetóban halt meg.

A fertőzöttek száma meghaladja a 200-t, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kórházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van.

A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon.

A halottak és fertőzöttek száma folyamatosan változik: a hivatalos adatokat az olasz katasztrófavédelem jelenti be minden délben és este, de a tartományok ezzel egy időben közlik saját adataikat is, amelyek nincsenek mindig összhangban egymással.

Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés “okozóját” keresik: több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két északolasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia között.

Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torinó központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet. A liguriai Genovában néhány pap a templomok helyett interneten misézik. Más észak-olaszországi városokban leállították a közös ebédet, vacsorát a szegénykonyhákon, ehelyett élelmiszercsomagokat osztanak. A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy megtéríti a jegyárat annak, aki lemondja Észak-Olaszországba szóló utazását.

Március 31-ig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket. A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi-képtárban is. Románia után Horvátország is bejelentette, hogy ellenőrzi az észak-olaszországi térségből érkező utasokat. A Mauritius-szigeteken nem engedték leszállni egy repülőről az észak-olaszországi turistákat, a francia Lyonban egy olasz turistabusz északolasz sofőrjét vitték kórházi ellenőrzésre.

Az olasz kormány egyeztetést tervez a szomszédos országokkal. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy vélte, a schengeni mozgásszabadság  korlátozása nem jelent megoldást.  Az EU 230 millió euróval támogatja Olaszországot a helyzet kezelésére.

A kormány a fertőzéstől érintett térségekben felfüggesztette az adófizetési kötelezettséget.

A milánói tőzsde jelentős veszteséggel készül lezárni a napot. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Elkezdték vizsgálni a karanténba került magyar diákokat

Vészhelyzet Olaszországban: karantén két tartományban

Megállíthatatlan a koronavírus fertőzés a karanténba zárt luxushajón

Már Dél-Koreában is terjed a koronavírus járvány

Jelentősen csökkent a napi új koronavírusos megbetegedések száma Kínában