Kontárkodva zárták le a fideszes képviselőnek kínos nyomozást

Hiába lett botrány, majd költségvetési csalás miatt nyomozás annak a lovas központnak az ügyében, amely iskolásoknak és szakembereknek épült, de végül Czerván György fideszes képviselő veje használta. Az eljárást ugyanis simán megszüntették azzal, hogy nem találtak elég bizonyítékot visszaélésre.

A hvg.hu birtokába került határozat alapján azonban kiderült: hihetetlenül dilettáns nyomozás zajlott. A közcélra létrehozott ingatlan egy részére be sem engedték a hatóság embereit, mire azok bemondásra elhitték, hogy ott minden rendben van. A portál olyan tanút is talált, aki várta az idézést, de végül meg sem hallgatták.

Tápiószentmártonban „lovas oktatóbázist” hoztak létre több mint 45 millió forint uniós és állami támogatásból épült, kifejezetten szakemberek képzésére és általános iskolások “nemzeti kerettantervvel összhangban” álló oktatására és sportolására.

A létesítményt mégis Czerván György azóta újraválasztott fideszes képviselő, akkori államtitkár veje, ifjabb Galbács Ferenc fogathajtó használta.

Az ügy akkora botrányt kavart, hogy a politikust egyszer még biztonságiakkal is menekíteni kellett a kínos ügyet feszegető média elől. A hvg.hu riportere a helyszínen látta ifjabb Galbácsot és feleségét, az államtitkár lányát, de persze nem engedték be, ifjabb Galbács szabályosan elállta az utat. Azt állította, hogy még kulcsa sincs az ingatlanhoz, amelynek udvarára parkolt be otthonosan a terepjárójával, z ottani alkalmazott pedig főnöknek nevezte.

A lovas centrum létrehozásának egyik ötletgazdája, idősebb Bozsik József fogathajtó bajnok szerint súlyos visszaélések is történhettek az ingatlan kialakítása során. Bozsik konkrétan megnevezett olyan felszereléseket, berendezéseket, amelyek mások tulajdonai voltak, de kifejezetten azért kölcsönkérték, hogy a központban a 2016-os átadáskor meglegyenek a “papíron” oda vásárolt dolgok. Így lett elhíresült példa a drága tételnek számító lószolárium, amivel az értékes lovakat melegítik edzés után, nehogy megfázzanak.

A hvg.hu akkori cikke után költségvetési csalás gyanújával nyomozás indult, nem hivatalból, hanem két feljelentés nyomán. Aztán tavaly decemberben a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága megszüntette az eljárást.

Tápiószentmárton nem akkora település, hogy ne tűnne fel, ha az itteni központban rendszeresen, különböző szakmai rendezvényeket és gyerekeknek szánt programokat szerveznek. A nagyközség független polgármestere, Györe László korábban egyértelműen kijelentette: nem tud arról, hogy “egyáltalán működne itt bármi”.

(Kiemelt kép: Czerván György – Duna Tv)

Kapcsolódó: Magyarország vezet az OLAF csalási statisztikájában