Kitették az Index főszerkesztőjét az Index.hu Zrt. igazgatóságából

Az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot tartják felelősnek a portál átalakulásáról, szétveréséről szóló információk kiszivárgásáért, ezért hívták vissza a lap igazgatóságából. Ezt Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló MFA (Magyar Fejlődésért Alapítvány) kuratóriumának elnöke mondta el a Media1-nek.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, az Index szerkesztősége azt közölte a portálon, hogy a szerkesztőségük átalakítások előtt áll, amely akár a megszűnéshez is vezethet.

A közlemény megjelenése előtt, tegnap délelőtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. A terv ötletgazdájaként Gerényi Gábort, az Index egyik alapítóját nevezték meg, aki 2012-ben hagyta ott a portált, a médiától viszont nem szakadt el: a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, illetve közösen tulajdonolja az Azonnalit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel.

A lap információi szerint Dull Szabolcs főszerkesztő hevesen tiltakozott az átalakítási terv iránt.

Dull Szabolcsot aztán a lap mai, rendkívüli állományi ülésén eltávolították a  portált működtető cég igazgatóságából.

A Media1 szerint Bodolai azt mondta, hogy döntésében nagy szerepe volt annak, hogy Dull Szabolcsot minimum közvetve felelősnek tartja, amiért az igazgatóság üléséről bizalmas információk kerülhettek ki a legnagyobb konkurenshez, a 24.hu-hoz, ahol tegnap cikk jelent meg arról, hogy milyen átalakításokra készül az Index.

Dull Szabolcs az igazgatóságból történő visszahívását követően is (egyelőre?) főszerkesztő marad.

Ma délelőtt rendkívüli állománygyűlést tartottak az Indexnél, itt Bodolai csillapítani próbálta a feszültségeket, és közölte, hogy Gerényi tervét nem tárgyalja végül az igazgatóság, és a továbbiakban már nem vesz részt  tanácsadóként az igazgatóság ülésein.

Elképzelhető, hogy távozik Pusztay András vezérigazgató is. Pusztay az állományülésen elmondta, hogy olyan igazgatósági határozat született múlt héten, amit nem tud lelkiismerete szerint végrehajtani. A kérdésre, hogy emiatt távozik-e, az ülésen nem adott egyértelmű választ.

Kapcsolódó: Az Index szerkesztősége rövidesen megszűnhet

Szele Tamás: Az Index ostroma

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!