Kim Dzsongun él és virul a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint

Észak-Korea diktátora él és virul a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó, Mun Csungin szerint.  Úgy véli, nincs alapja azoknak a híreknek, amelyek szerint súlyos beteg volt és valószínűleg már meg is halt.

“Kormányunk álláspontja határozott, Kim Dzsongun él és virul” – jelentette ki a CNN-nek adott interjújában Mun, aki szerint Kim április 13. óta az északi elit kedvelt pihenőhelyén, az ország keleti partvidékén fekvő üdülőhelyen, Vonszanban pihen – ott, ahol műhold felvételeken a vonatát is kiszúrták. “Nem tapasztaltunk semmilyen gyanús mozgásokat” – mondta Mun.A diktátor haláláról terjedő hírek alapja az volt, hogy Kim Dzsongun április 11.-e óta eltűnt, hivatalos hírek sincsenek róla és ami legfontosabb, hogy meglepő módon nem vett részt Észak-Korea legnagyobb nemzeti ünnepén, amit az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének évfordulóján tartottak. Kihagyta a néphadsereg megalapításának évfordulóját is.

Mindez azonban nem zárja ki, hogy április közepén Kim Dzsongun tényleg műtéten esett át, és az is lehet, hogy most Vonszanban lábadozik. A dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint értesüléseik alapján valószínűnek tűnik, hogy az északi diktátor él és nincs is veszélyben, mivel a vezetés körül semmi szokatlan mozgolódásnak nincs jele. Semmi nem utal arra , hogy Kim Dzsongun akár csak ideiglenes helyettesítése felmerült volna. (444, Index)
Kapcsolódó: Japán és kínai források szerint meghalt Kim-Dzsongun, Észak-Korea diktátora