Kim Dzsongun atomkísérletekkel és új stratégiai fegyverrel fenyegetőzik

Kim Dzsongun bejelentette, hogy véget vet a nukleáris és interkontinentális ballisztikus rakéták tesztjeire vonatkozó moratóriumnak, amiről még az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon állapodott meg.

Az észak-koreai diktátor hozzátette, hogy országa rövidesen új stratégiai fegyvert fog bemutatni a világnak, amivel fokozza elrettentő erejét az amerikai „gengszter stílusú” szankciókkal és nyomással szemben.

Az állampárt központi bizottsága előtt helyi idő szerint szerdán elmondott felszólalásában nem jelentette ki nyíltan, hogy Észak-Korea nem folytatja a leszerelési tárgyalásokat, hanem azt magyarázta, hogy az ország elrettentő ereje fejlesztésének mértéke az Egyesült Államok viselkedésétől függ. „Észak-Korea nem mondhat le a biztonságáról egyszerű gazdasági előnyökért cserébe, miközben fokozódnak vele szemben az ellenséges akciók, és nő a nukleáris fenyegetettsége” – jelentette ki.

Kim Dzsongun hozzátette, hogy „a jelen körülmények között nincs értelme, hogy egyoldalúan tartsuk magunkat a vállalásunkhoz”, vagyis az atomkísérletek és az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésének felfüggesztéséhez. Szerinte az Egyesült Államok hadgyakorlatokkal és új szankciókkal válaszolt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter minderre úgy reagált, hogy reméli, Észak-Korea nem fog kipróbálni „egy új hadászati fegyvert”. „Reméljük, hogy Kim elnök más irányt vesz… Reméljük, hogy Kim elnök jó döntést fog hozni, a békét és a felvirágzást választja a konfliktus és a háború helyett” – mondta.

Észak-Korea egyébként 2019-ben is több kisebb rakétatesztet hajtott végre, amivel az Egyesült Államokra próbált nyomást gyakorolni. (MTI, 444)

Kapcsolódó: Trump átlépett Észak-Koreába

Észak-Korea már megint ballisztikus rakétákat lőtt ki

Szele Tamás: Csendes éj