Kiakadtak a zsidó szervezetek Kósa Lajos zsidózása miatt

A zsidó szervezetek felháborodottan reagáltak a Fidelitas tisztújító kongresszusán elhangzottakra.

Kósa Lajos az önkormányzati választást értékelve, az ellenzéki összefogást bírálva egyebek között azt mondta:

Zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy  jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben (…) ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók.

A máskor a fideszes kijelentésekre nagyon eltérő módon reagáló zsidó szervezetek most mind hasonló módon válaszoltak Kósa beszédére.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke három kérdést tett fel a Facebookon:

Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?

Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat?

Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?

Ez még Köves Slomónak, az egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának is sok volt. Ő a Neokohn.hu-n Kósa hiányos történelmi ismereteire hívja fel a figyelmet:

Tudva levő, hogy Hajdú-Bihar megyében nincsenek zsidók. Nincsenek, mert 75 évvel ezelőtt pár nap leforgása alatt haláltáborokba vitték és legyilkolták őket. Tekintettel arra, hogy nincsenek így nem is tudhattak szavazni a legutóbbi, 2019 októberi helyhatósági választáson. Ez eddig legalább annyira triviális, mint amennyire szomorú.

Köves  egyúttal visszautasítja, „hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át!”

Közleményt adott ki a Tett és Védelem Alapítvány is, melyben felhívják a magyar politikusok figyelmét arra, hogy „a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközeként a zsidó közösséget!” (Index)

Kósa a Facebookon bocsánatot kért

Ezt írta:

“A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek”

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)