Kásler Miklós kirúgta a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

Folytatódik a tisztogatás az egészségügyben: Kásler Miklós a Fejér Megyei Kórház vezetője után újabb kórházigazgatót rúgott ki.

Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva.

A minisztérium szerint a felmentés oka, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben a főigazgató nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára, de április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt ágyszám tizedét sem ígérte a főigazgató – írja a lap.

A minisztérium közleménye szerint a főigazgató az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetből aztán napokkal később minden olyan beteget elküldtek, akinek kezelése, műtétje halasztható volt, leállították a nélkülözhető ambuláns, nappali kórházi ellátást, a csoportos kezeléseket.

A most menesztett Cserháti Péter korábban a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosa volt.

Több kórházból a folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt

A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

“Iszonyatosan feldühít ez az embertelen hozzáállás. Hogy a járványra hivatkozva ezt a rengeteg embert utcára teszik. Kirakják az öreg embereket meghalni” – mondta feldúltan M., akinek az édesanyja hónapok óta fekszik a Jahn Ferenc Kórház csepeli telephelyén levő krónikus belgyógyászati osztályon.

Tehát a krónikus belgyógyászati osztályt is kiürítik a járványhelyzet miatt. A fekvőbetegeket fogadó összes hazai kórházban a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására, és ezt az intézkedést húsvét alatt kell végrehajtaniuk.

A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról mind a 76 betegnek haza kellene mennie, köztük a daganatos betegeknek, illetve a hospice jellegű ellátásra szorulóknak. Érthetetlen, hogy miért így alakítják ki a járványosztályt. (Magyar Nemzet, Index, 24.hu)
Kapcsolódó Kinevezték a Fejér Megyei Kórház megbízott főigazgatóját

Karácsony: Kásler Miklós ellenezte a szűrést az idősotthonokban

Kásler Miklós kirúgta a székesfehérvári kórház főigazgatóját

(Kiemelt kép: Kásler Miklós – Wikipédia)