Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy a járványról nyilatkozzanak

A Kásler Miklós vezette EMMI utasításba adta a kórházaknak, hogy a koronavírus-járvány ügyében ne nyilatkozzanak. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke 91 magyarországi kórháznak tette fel ugyanazokat a kérdéseket, a járvány miatt felszabadított ágyakkal kapcsolatban. Április elején az EMMI ugyanis parancsba adta, hogy a kórházi ágyak 60 százalékát ki kell üríteni, arra hivatkozva, hogy szükség esetén ezeken koronavírusos betegeket ápolhassanak.
Több orvos is jelezte, hogy ez nagyon nagy túlzás, és nem látszik számítás, ami ennyi üres ágyat indokolna. Ráadásul életmentő kezelések maradhatnak félbe, ha el kell küldeniük a betegeket. Két kórház igazgatóját Kásler Miklós miniszter kirúgta, mert szerinte nem haladtak elég gyorsan a betegek hazaküldésével.

Az MSZP elnöke a kórházi kiürítésekkel kapcsolatban azt szerette volna megtudni:

   • Hány ágyat kellett felszabadítani? (telephelyenként)
   • Hány beteget kellett hazaküldeni?
   • Hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk vírustesztet?
   • Tájékoztatták-e a betegek lakóhelye szerinti helyi önkormányzatot, hogy ellátásra szoruló személyek hazaszállítása történik?

Választ azonban sehonnan nem kapott, mindegyik kórház ugyanis az Operatív Törzshöz irányította a politikust. Az egyik válaszból ugyanakkor kiderült, hogy nem maguktól utasították el a választ, hanem azért, mert erre kaptak utasítást a minisztériumtól.

Az ellenzéki politikus ezután április 20-án Pintér Sándorhoz és Kásler Miklóshoz, az Operatív Törzs irányítóihoz fordult, és nekik is elküldte a kérdéseit, de tőlük sem kapott. (444)
Kapcsolódó: Mintegy 200 autós tiltakozott a kórházi ágyak kiürítése ellen, Orbánnak dudáltak

Müller Cecilia szerint nem gond a kórházi ágyak felszabadítása

Az egészségügyi államtitkár bírálta a Kórházszövetséget, mert kiállt Cserháti mellett

Érthetetlen a kórházak rohamtempójú kiürítése