Kásler folytatja az életeket veszélyeztető ámokfutást

Kásler Miklós tegnap újabb írásos ukázt küldött az állami kórházaknak és megtiltotta, hogy szerződést kössenek magánszolgáltatókkal. Az utasítás értelmében végszükség esetén az operatív törzs dönthet arról, fel lehet-e venni szerződéssel például aneszteziológust.

Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el valamennyi, az Állami egészségügyi Ellátó Központ fenntartása alatt álló intézményben tegnapi utasításával az emberi erőforrások minisztere. A rendelkezés szerint a kórházak a mai naptól nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.Ez életveszélyes, mert például a lélegeztető-rendszer meghibásodása esetén akár emberéletek is múlhatnak a mielőbbi hibaelhárításon, amit csak egy magántulajdonban álló cég tud elvégezni – hangsúlyozza a medicalonline.

Az ilyen vészhelyzeteket elsőként a kórházparancsnok (tehát egy kirendelt katona) bírálja el. Amennyiben indokoltnak találja a kórházigazgató szakmai indoklását, amelyet írásban kell hozzá eljuttatni, továbbítja azt az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, innen pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet. A végső engedélyt az operatív törzs adja meg a példaként említett javításhoz. Hogy az állami bürokrácia útvesztőiben meddig bolyonganak majd esetenként az azonnali döntést igénylő ügyek, azt nem tudni, igaz, egyelőre nincs arra vonatkozó rendelet sem, amelyben a kórházparancsnokok felhatalmazást kapnak arra, hogy felülbírálják az intézményvezetők szakmai döntéseit.

Az újabb, hirtelen jött miniszteri utasítás a közvetlen életveszély elhárítását, a vis major helyzeteket semmilyen módon nem kezeli, és fennakadásokat okozhat majd a kórházak napi, operatív üzemeltetésben.

Itt az ukáz fényképe:

Kapcsolódó: Sas István: Kásler gondosan megtervezte a hazugságot a kórházi ágyak felszabadításáról

Kásler tagadja, hogy utasítást adott a kórházi ágyak kiürítésére

Kásler akadályozza annak a bizonyítását, hogy a kórházkisöprésnek áldozatai vannak

Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy a járványról nyilatkozzanak

Az ellenzék követeli: minden beteget lássanak el és állítsák le Kásler ámokfutását

Kásler Miklós kirúgta a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

Karácsony: Kásler Miklós ellenezte a szűrést az idősotthonokban