Karantén alá helyeztek több ezer embert Németországban

Kéthetes otthoni karanténra köteleztek több ezer embert a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására, miután járványgóc alakult ki egy húsfeldolgozó üzemben.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban máig 730 fertőzöttet regisztráltak. A tömeges tesztelését kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. A munkában a hadsereg (Bundeswehr) egy 25 fős alakulata is részt vesz.

Eddig 1100 vizsgálatot végeztek el, és a következő napokban a vállalat – a Tönnies-holding – valamennyi dogozóját letesztelik. Elővigyázatosságból karanténra kötelezték csaknem a teljes személyi állományt, 6400 embert, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

A területileg illetékes bielefeldi ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot, egyelőre ismeretlen tettes ellen – jelentette a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az üzemet ideiglenesen bezárták. A dolgozók – többnyire tömegszállásokon elhelyezett vendégmunkások – a karantén idejére is kapnak fizetést. A közeli Verlben, ahol az üzem dolgozóinak egy részét elszállásolták, a városvezetés megbízott egy biztonsági céget a karantén betartásának ellenőrzéséve. A WDR beszámolója szerint külön gond, hogy a szállásokon nemcsak a Tönnies-nél foglalkoztatott vendégmunkások laknak, hanem más cégeknél dolgozó emberek is, és nehéz őket különválasztani.

Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter megrázónak nevezte a húsüzemi járványkitörésről szóló híreket. Az eset megmutatja, milyen következményekkel jár, amikor “nem bánnak méltányos, fair módon közép- és kelet-európai munkavállalókkal nálunk” – nyilatkozott a miniszter az ARD országos köztelevíziónak.

Hozzátette: az eset azt is megmutatja, hogy helyesen járt el a kormány, amikor a hasonló járványkitörések révén elrendelte, hogy 2021-től tilos a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazása a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás.

A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződésekkel szerzett olcsó munkaerő biztosítja. Becslések szerint a mészárosok és a hentesek nagyjából 90 százaléka alvállalkozóknál alkalmazott kelet-európai vendégmunkás. A konstrukció lehetővé teszi, hogy a húsipari cég megkerülje a többi között a bérre és a társadalombiztosításra vonatkozó hazai előírásokat.

Visszaélésekről több mint húsz éve jelennek meg beszámolók a német és a külföldi sajtóban.

A több üzemet működtető Tönnies-holding az első számú szereplő a sertésfeldolgozás németországi piacán, tavaly 16,7 millió sertést dolgoztak fel, piaci részesedésük 30,3 százalékos volt.

Újra magasabb volt a napi új fertőzések száma Csehországban

Hosszabb idő után ma ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek napi száma Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium honlapján ma délelőtt megjelent kimutatásból kiderült, hogy tegnap 118 koronavírusteszt lett pozitív, két hónap óta ez a legmagasabb szám. Legutóbb április 21-én volt hasonlóan magas (133 eset) az új fertőzöttek napi száma Csehországban. Azóta, két nap kivételével, mindig jóval száz alatt volt az új fertőzések száma. Az utóbbi napokban átlag ötven esetet jegyeztek.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az új esetek többségét Észak-Morvaországban jegyezték fel. Emiatt Karvinában és Frydek-Místekben újra betiltották a kórházlátogatást.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Azóta több mint 10 200 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 7500-an már kigyógyultak a betegségből. A halálos áldozatok száma pénteken 334 volt. A kórházakban jelenleg 136 beteget kezelnek, közülük 11 állapota minősíthető súlyosnak – közölte a szaktárca.

A cseh egészségügyi miniszter tegnap újabb lazításokat jelentett be a járvány miatti korlátozásokban. Július 1-jétől például nem lesz kötelező a szájmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben. Kivételeket csak Prága és Karviná jelent, amelyet a hatóságok helyi fertőzésgócként kezelnek.

Szlovákia újabb országok irányába nyitja meg határait

Szlovákia szombat reggeltől újabb irányokba, köztük Lengyelország felé és a Montenegróból érkezők előtt is megnyitja határait – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő mai sajtótájékoztatóján, miután járványügyi szakértőkkel egyeztetett.

Szlovákia a Covid-19 betegség miatt korábban bevezetett korlátozások fokozatos feloldásának keretében már korábban megnyitotta határait és lehetővé tette a korlátozások nélküli ki- és belépést 19 európai ország – köztük az elsők között Magyarország – viszonylatában. A kór szempontjából biztonságosnak minősített országok listája a mostani intézkedéssel 23-ra nőtt. A lista a járványügyi helyzet tükrében változhat, bővülhet, de szűkülhet is – közölte Ján Mikas országos tisztifőorvos.

Szlovákiában több más korlátozást is feloldanak vagy enyhítenek. Szombattól megszűnik a testhőmérséklet kötelező mérése az állami és az önkormányzatok hatáskörébe tartozó hivatalokban, valamint az uszodákban és a wellnessközpontokban, utóbbiak esetében hatályát veszti a kötelező két méteres távolságtartásra vonatkozó előírás is. A taxik utasai már az első ülésen is utazhatnak, és júliustól – távolságtartási korlátozások betartása mellett – a több mint ezer ember részvételével zajló rendezvények megtartása is.

Ugyanakkor a tömegközlekedési eszközökben továbbra is kötelező marad az arcmaszk viselése. Ez utóbbival kapcsolatban Henrieta Hudecková, az egészségügyi minisztérium járványügyi főszakértője azt mondta: a maszkok viselése még évekig megmaradhat.

A mostani hétvégén megszűnik az üzletek vasárnapi kötelező zárva tartásának – a vírus terjedésével összefüggésben bevezetett – gyakorlata is.

Bár a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) felvetette ennek a gyakorlatnak a járvány utáni megtartását is, az indítvány a négypárti koalícióhoz tartozó liberális Szabadaság és Szolidaritás (SaS) ellenkezésébe ütközött. Igor Matovic, ezzel kapcsolatban ma azt mondta: a vasárnapi zárva tartás miatt nem fogják kockáztatni a koalíciót.

Szlovákiában csaknem két hónapja kezdték el a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések feloldását, legutóbb, vasárnap a március 16-án kihirdetett egészségügyi vészhelyzet járt le, ugyanakkor a néhány nappal korábban, március 11-én elrendelt rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.

A víruskrízist – egy a TASR közszolgálati hírügynökség által ismertetett felmérés szerint – a lakosság jelentős része meglehetősen nehezen viselte. A Szlovák Tudományos Akadémia által készített felmérés résztvevőinek 48 százaléka mondta azt, hogy gyakran vagy időnként depressziós érzései voltak a krízis idején. A felmérés szerint ezek az állapotok a fiatalabb generációk képviselőinél voltak a leggyakoribbak.

Közben Szlovákiában az elmúlt héten a korábbi hetekhez képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy két hónapja öt alatt van. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján ma közölt adatok szerint tegnap 14, az elmúlt héten pedig együttvéve 34 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1576 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1447-et gyógyultnak nyilvánítottak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már több mint 200 ezer vírustesztet végeztek el.

A brit kormány csökkentette a készültségi szintet

Az eddigi magasról közepes szintre csökkentette ma a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző riasztási szintet.

A brit egészségügyi minisztérium bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékelje a járványkészültséget.

A tisztifőorvosok szerint ugyanis mind a négy országrészben folyamatosan csökken a koronavírus-fertőződési esetek száma, bár a járvány még nem ért véget.

A ma életbe léptetett harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint a koronavírus okozta Covid-19-járvány továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a vírus terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése.

A májusban bevezetett ötfokozatú járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála legmagasabb, vörös riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelezne, amelyben érdemi kockázattá válna, hogy a brit egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Az eddigi negyedik – narancssárga – szint azt jelezte, hogy a koronavírus-járvány gyorsan terjedt az Egyesült Királyságban, és megvolt annak a kockázata, hogy a terjedése exponenciálissá válik.

Boris Johnson brit miniszterelnök már májusban bejelentette, hogy a lakosság áldozatvállalásának köszönhetően “lépésről lépésre” el lehet indulni a negyedik riasztási szintről a harmadik – citromsárga – fokozat felé.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a készültségi szint csökkentésének mai bejelentése után, a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy a kormány járványellenes intézkedési terve hatékony, a fertőződési ráták gyors ütemben csökkennek, sikerült megvédeni az állami egészségügyi ellátórendszert (NHS), és az ország most már kezd talpra állni.

A brit kormány ugyanakkor már a készültségi szint mérséklése előtt hozzákezdett a járvány megfékezését célzó, csaknem három hónapja bevezetett korlátozások enyhítéséhez.

Június elején kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük. Emellett részlegesen megindulhatott a tanítás is az általános iskolákban, hétfőn pedig az összes olyan angliai üzlet is kinyithatott, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.

Feloldották azt az előírást is, amelynek alapján korábban csak élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy alkalommal testmozgás végett lehetett rövid időre kilépni az utcára, illetve akkor, ha valakinek sürgős orvosi ellátásra volt szüksége.

A nagy-britanniai Covid-19-járvány március végi, április eleji csúcspontján többször is meghaladta a napi ezret a halálos áldozatok száma, és voltak olyan napok, amikor háromezernél több koronavírus-beteget kellett kórházba vinni.

A halálozások napi számának átlaga jelenleg kétszáz alatt jár, és naponta 400-450 beteget vesznek fel a kórházak koronavírus-tünetekkel.

Nagy-Britanniában eddig több mint 300 ezer koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal, a halálos áldozatok száma meghaladja a 42 ezret.

Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz

Nincs bizonyíték, amely arra utalna, hogy a vírus étkezés útján is fertőz – közölte ma a kínai járványügyi központ, miután súlyosan fertőzött tengeri állatokat és tőkehúst találtak Peking nagybani piacán.

Feng Lu-csao, a járványügyi központ szakértője egy mai sajtótájékoztatón elmondta: az új koronavírus a leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, közeli kapcsolatba kerülő emberek között. Kockázatot jelent továbbá hosszabb ideig szűk, zárt térben tartózkodni, ahol a levegőbe került cseppek nagyobb számban fordulhatnak elő. Az emésztő szervrendszeren keresztül azonban rendkívül alacsony esélye van a fertőzésnek az élelmiszerbiztonsági óvintézkedések – a higiénia, az étkészletek és evőeszközök fertőtlenítése, valamint az ételek megfelelő kezelése – betartása mellett.

A Pekingbe érkező mezőgazdasági termékek mintegy 80 százalékát biztosító Hszinfadi nagybani piacon azt követően folytattak vizsgálatot, hogy azonosították a piachoz köthető járványgócot. Az első páciens, akit múlt csütörtökön diagnosztizáltak a Covid-19 nevű megbetegedéssel, halat vásárolt a piacon. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a halat és tengeri állatokat árusító kereskedők körében történt a legtöbb megbetegedés, ráadásul esetükben a tünetek is hamarabb jelentkeztek. A fertőzés gyakorisága szerinti őket a marha- és bárányhúst kínáló eladók követték.

A járványügyi központ a vizsgálati eredmények kapcsán emlékeztetett: a közép-kínai Vuhanban elsőként azonosított góc szintén egy piachoz volt köthető, ahol a figyelem a vadhúsokat kínáló pultokra összpontosult, ám a tengeri állatokat közvetlenül a vadhúsok mellett árulták, a vuhani Huanan piac nyugati szárnyában. Vu Cun-jou, a központ szakértője egy tegnapi sajtótájékoztatón rámutatott: a tengeri állatok vizet és hűtést igényelnek, az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom pedig ideális körülményeket jelent a vírus számára a túléléshez.

A Hszinfadi piac azóta gondatlanság miatt menesztett igazgatója korábban megerősítette, hogy koronavírust mutattak ki egy import lazac szeletelésére használt vágódeszkán, a hírre pedig Peking nagyobb élelmiszerüzletei és éttermei elővigyázatosságból levették kínálatukból a lazacot, majd Kína felfüggesztette a hal behozatalát Európából.

Cseng Kung, a pekingi Tsinghua Egyetem járványügyi szakértője azonban a Global Times című kínai lapnak elmondta: a koronavírusnak egy bizonyos receptorra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen be tudjon hatolni a sejtekbe, a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint pedig ilyen receptorok csak az emlősökben találhatóak, a halakban nem. Jang Csan-csiu, a Vuhani Egyetem szakértője szintén a Global Times-nak nyilatkozva azonban arra mutatott rá: a tengeri élelmiszerek más módon is szennyezetté válhatnak külső környezeti hatásokra a szállítás, vagy a csomagolás során.

Az újabb eseteket okozó vírus genomjának vizsgálatát követően kínai szakértők megállapították, hogy a vírus Európából származik, de egy régebbi fajtája a mostani járványt okozó koronavírusnak. A vizsgálat arra is rávilágított, hogy a koronavírus hosszabb ideje bukkanhatott fel ismét a kínai fővárosban, ahol a múlt csütörtökön azonosított esetet megelőzően 55 napon át egyetlen újabb megbetegedést sem regisztráltak.

Pekingben tegnap 25 újabb pácienst diagnosztizáltak Covid-19-cel, és további két új esetet regisztráltak a főváros szomszédjában fekvő Hopej tartományban, egyet pedig az északkeleti Liaoningban. A kínai fővárosban 184 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegség miatt, a 21 milliós városban ezért a héten ismét emelték a készültségi fokozatot, újból bezártak az óvodák és iskolák, korlátozzák a belépést a középületekben és egyéb zárt területekre, egyes kerületekben pedig “háborús készültséget” hirdettek, és csaknem harminc lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá. (MTI)

Kapcsolódó: Először nincs halálos áldozata a járványnak Magyarországon az elmúlt két hónapban

A világon 8 464 739 a fertőzöttek száma, és több mint 453 ezren haltak meg

Nagy-Britanniában megkezdődik az oltóanyag gyártása

Merkel: minél hamarabb meg kell állapodni az uniós helyreállítási alapról

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, megszűnt a vásárlási időkorlát

Az országos tisztifőorvos nem tart többé napi sajtótájékoztatót

Jelentősen csökkenti a járvány miatti halálozás kockázatát egy már létező gyógyszer

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!