Karácsony: újabb bizonyítékok a Pesti úti idősotthon jogszerű működéséről

A főpolgármester ma újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy a Pesti úti idősotthon is mindenben a jogszabályoknak megfelelően működik.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett írásában fővárosi idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveit tette elérhetővé, amelyekből kiderül, hogy az idősotthonok mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek. A fő tanulság szerinte, hogy “nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal”.Hangsúlyozta, a Pesti úton tegnap végrehajtott “rajtaütésszerű ellenőrzés” is jogszabályszerűséget állapított meg.

A főpolgármester úgy fogalmazott, hálával és megbecsüléssel tartoznak a dolgozóiknak. “Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – tette hozzá.

A kormány napok óta Karácsony Gergelyt támadja, őt próbálja felelőssé tenni a járvánnyal kapcsolatos gondokért. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap ízléstelennek nevezte, hogy a főpolgármester “menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől”. Ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ebben az esetben a fővárosi – írta Facebook-oldalán.

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése

Elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd.

Az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Vizsgálat is indult annak kiderítésére, az idősek kaptak-e megfelelő egészségügyi ellátást.

9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni.

“Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvjuk az egészségét a bentlakó időseknek, illetve nyilván óvjuk az értékeiket, a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fogunk használni” – mondta. Hozzátette: van, ahol úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni.

A katonákat is lefertőtlenítették, mielőtt elkezdték volna a munkát, és a portától indulva “szinte centiméterenként” haladtak előre.

Fővárosi kormányhivatal: még nem zárult le a vizsgálat

A vizsgálat még nem zárult le a Pesti úti idősek otthonában – közölte a fővárosi kormányhivatal ma délután.

A közlemény szerint “az országos tisztifőorvos utasítására Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzést tartott a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti Idős otthonban”.

A járványügyi szakemberek az idősek egészségbiztonsága érdekében ellenőrzik, hogy a fenntartó végrehajtja-e azokat az intézkedéseket, amelyekre az országos tisztifőorvos kötelezte – írták.

Ugyanakkor a kormányhivatal szakemberei vizsgálják a korábbi időszakot is, arra vonatkozóan, hogy az intézmény a járvány megjelenését követően betartott-e minden kötelező járványügyi előírást az idős ellátottak védelmében – fogalmaztak.

Így vizsgálják, hogy “mindent megtettek-e a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében, volt-e folyamatos orvosi ellátás és személyzet, betartotta-e az elkülönítésre vonatkozó szabályokat, illetve volt-e megfelelő tájékoztatás és védőfelszerelés a fővárosi idősotthonban” – olvasható a közleményben.

Az ellenőrzés és a vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli – írták. (MTI)
Kapcsolódó: Németországban már több gyógyultat tartanak nyilván, mint fertőzöttet

Orbán Viktor ma a szekszárdi kórházba látogatott

A világjárvány lesz a német soros EU-elnökség fő témája

Kanton vezetése tagadja, hogy megkülönböztetné az afrikai származásúakat

Karácsony: Kásler Miklós ellenezte a szűrést az idősotthonokban

Újabb 14 fertőzött halt meg Magyarországon

Meghaladta az 1,7 milliót a fertőzöttek száma a világon

Az Egyesült Államokban már több mint 19 ezer halottja van a járványnak

A járványügyi hatóság megkezdte az ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban

Egyre többen fertőződnek meg a horvát és szlovén idősotthonokban

Karácsony: A Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60-an fertőzöttek

(Kiemelt kép: Megkezdték a katonák a fertőtlenítést a Pesti úti idősotthonban – MTI/Mónus Márton)