Karácsony szerint dolgoznak a 3-as metró klimatizálásán, a kormány álhíreket gyárt

A kormányzati álhírgyárban nincs szünnap, a pofátlanság pedig – úgy tűnik – határtalan arrafelé – írta Facebook oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Karácsony Facebook bejegyzése így folytatódik:

Mert nehéz jobb szót találni a pofátlanságnál arra, hogy azok, akik közvetve, vagy közvetlenül közreműködtek a bűncselekmény gyanúját is felvető orosz metrókocsi-beszerzésben, gazdáik politikai és oligarcháik gazdasági érdekeit kiszolgálva, most az új városvezetésen kérik számon a klímaberendezések hiányát.

Legyen világos: miattuk, kizárólag miattuk van döglesztő meleg nyáron a 3-as metrón. Ez az ő szégyenük. Mi pedig kivizsgáljuk ennek a beszerzésnek a körülményeit. Ijedtségük indokolt.
Az előző városvezetés és a Fidesz által okozott problémát most nekünk kell megoldanunk. Ez a munka folyik is, éppen a napokban egyeztettem erről is a BKV-val. A klíma beszerelése elsősorban nem pénzkérdés, a forrás erre rendelkezésre áll, ezért nem kellett külön módosítót befogadni a költségvetéshez. A pénz tekintetében a kérdés csak az, hogy a költségeket lenyeletjük-e az orosz beszállítóval, a városnak járó kötbér terhére. Ennek érdekében jelenleg is pereskedünk.

De a budapestiek komfortja nem múlhat ezen, múlik viszont azon, sikerül-e megtalálni azt a műszaki megoldást, ami egyszerre garantálja a metrókocsik biztonságos üzemelését és klimatizálását. A BKV öt nagy külföldi klímagyártó cég képviselőivel folytat tárgyalásokat a legjobb műszaki megoldás kialakításáról. Ennek eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk majd a budapestieket.

Azon dolgozunk, hogy a nyaranta kialakuló tarthatatlan helyzetet megoldjuk a 3-as metróban. Hogy igenis legyen klíma a metróban mihamarabb. A szégyenteljes helyzetet, amit a Fidesz okozott, mi oldjuk meg a budapestiek érdekében. A szégyen ettől még rajtuk marad, amit pofátlansággal sem tudnak elfedni.

A bejegyzés előzménye, hogy Gulyás Gergely azt mondta ma: “a főpolgármester felelőssége, hogy betartsa ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a Fidesz-frakció előterjesztett erről a kérdésről egy javaslatot, de a Fővárosi Közgyűlés többsége leszavazta. Ugyanakkor ha a főpolgármester a 3-as metró klimatizálására tett ígéretet a kampányban, az a minimum, hogy ezt az ígéretét valóra váltja.

Gulyás nyilatkozatát az MTI közölte, Karácsony reagálását (egyelőre?) pedig nem.

Karácsony Gergely videója, még a kampány időszakából:

Kapcsolódó: Megvan Budapest idei költségvetése

A rozsda miatt kivontak a forgalomból hat felújított orosz metrókocsit

Tovább csúszik a 3-as metró felújítása