Karácsony országos tesztelést és maszkviselést követel Orbántól

Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak azt követelve, hogy a főváros után országosan is kezdjék meg a tömeges tesztelést a koronavírusra és a települési polgármesterek kapjanak felhatalmazást a maszkviselés elrendelésére.

A nyílt levélben a budapesti főpolgármester egyebek között ezt írja:

A hétvégén megjelent sajtóbeszámolók szerint a Kormány által felkért járványügyi szakértők álláspontja megegyezik azzal, amit a kormányülésen Önnek és kormánya tagjainak elmondtam. Szintén a tömeges tesztelések mellett tették le voksukat a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is. Az általam kifejtett álláspontot tehát tekinthetjük immár széleskörű szakmai konszenzusnak, amelynek végrehajtását, a Kormány ez irányú cselekvésének megkezdését továbbra is sürgetőnek tartom.

Tudomásom van arról, hogy a szakértői vélemények, valamint a nemzetközi példák alapján a budapestihez hasonló szabályok bevezetését több polgármester kollégám is tervezi az ország több településén, ám több helyen ezt a döntést jogértelmezési zavarok, a kormányhivatalok beavatkozásával kapcsolatos aggodalmak gátolják. Kezdeményezem ezért, hogy a Kormány az európai gyakorlatnak megfelelően az egész országban tegye kötelezővé zárt térben az arc eltakarását, maszk, sál vagy kendő viselését.

A levélben Karácsony azt is megemlíti, hogy a Fővárosi Önkormányzat eddig saját forrásból 20 ezer tesztet szerzett be, de tárgyal újabb tesztkapacitások beszerzéséről és biztosítja a tesztelésekhez szükséges klinikai és laboratóriumi hátteret.

A teljes levél itt olvasható >>>

Kapcsolódó: Karácsony: Budapesten különleges szabályok kellenek

Karácsony: az idősek otthona nem kórház!

Karácsony Gergely megint megcáfolta a kormány hazugságait