Karácsony: nem fizet az állami kukaholding

Az állami kukaholding vezérigazgatója szerint érvénytelen a főváros és a kormány alkuja. Az állami cég elvonja a budapestiek befizetésének jelentős részét, az FKF is veszélyben.

“Mondtam én, hogy mozgalmas év lesz az idei. És akkor még nem is volt a birtokomban az a levél, amelyben az állami Kukaholding vezérigazgatója felülírja magát a miniszterelnököt” – így kezdi Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a közösségi oldalán közzétett közleményét. Mint írja, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. vezetője

kijelentette, hogy az Orbán Viktor által többször megerősített főváros-kormány megállapodás szerinte nem érvényes, ezért nem fizeti a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt-nek (FKF), vagyis Budapestnek, még pontosabban: a budapestieknek járó összeget.

Karácsony szerint ez azt jelentheti, hogy egy állami cég egyszerűen elvonja a budapestiek befizetésének jelentős részét. Amit egy budapesti azért fizet, hogy tiszta legyen a környezete, a városa, azt az állami vállalat elkölti másra. A főpolgármester szerint ezzel érdemben veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát.

Első lépésként Karácsony holnap a kormánytól kér választ arra, hogy

a miniszterelnök adott szavát, vagy a Kukaholding vezérigazgatójának levelét tekintsük-e kiindulópontnak.

Aztán azt is hangsúlyozza, hogy

az FKF-et nem gyengíteni, hanem fejleszteni akarjuk, mert ez kell a tisztább Budapesthez, a szelektív hulladékgyűjtés terjesztéséhez, de még a klímavédelem egyes területeihez is. Ezt a célunkat egy rossz és igazságtalan szabályozás és egy rosszul működő állami cég meg nem akadályozhatja.

Kapcsolódó: Karácsony és Gulyás megegyezett az atlétikai vb feltételeiről és a kórházi támogatásról