Karácsony: hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék

Hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a budapesti operatív törzs mai ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Minden kerületben biztosítanak ügyeleti rendszert, ennek megszervezését a kerületek végzik – tette hozzá.

A tömegközlekedésben is lesznek további intézkedések: a sorőrök védelmében hétfőtől nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre. A buszok és trolik első üléseit is lezárják, jegyet pedig nem lehet a járműveken venni. Karácsony azt kéri, hogy amennyire csak lehetséges, mindenki kerülje a tömeget a közösségi közlekedésben.

Egyelőre fenntartják a járatsűrűséget, de a nevelési intézmények bezárása nyomán a következő napokban mérlegelik az esetleges járatritkítást.

Közölte, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében bezárnak a budapesti gyógyfürdők (csak az egészségügyi ellátáshoz szükséges szolgáltatások maradnak meg) és az állatkert is.

A fővárosi operatív törzset Tüttő Kata vezetésével továbbra is fenntartják.

A tömeg elkerülése érdekében továbbá arról is döntöttek, hogy a MOL Bubi kerékpárokat jelképes, 100 forintos összegért használhatja bárki (teljesen ingyenessé sajnos adójogi szempontok miatt nem lehet tenni).

A főpolgármester azt is bejelentette, hogy a fővárosi operatív törzs négy munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kezelni a válsághelyzetet. Mivel sok önkéntes felajánlás érkezik a fővároshoz, az egyik munkacsoport Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes vezetésével ezeket fogja koordinálni, a fővárosi szociális ellátórendszert érintő kihívásokat Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes munkacsoportja fogja kezelni, a járvány okozta gazdasági problémák megoldását, illetve ezek fényében a fővárosi költségvetés újragondolását Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes munkacsoportja végzi majd el, a tömegközeledést érintő kérdésekben pedig a Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes által vezetett munkacsoport fog intézkedni.

A főpolgármester azt kéri, amennyire csak lehet, álljon le a város, aki teheti, maradjon otthon, kerüljük a másokkal való találkozásokat, de mindeközben ne feledkezzünk meg senkiről sem.

A főváros együttműködésre hív minden budapestit és minden állami szervet (utóbbiaknak azonban Karácsony szerint továbbra sem megfelelő a kommunikációjuk). A főpolgármester úgy látja, a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti együttműködés jó, politikai viták nélkül sikerült azonos álláspontot kialakítaniuk a járványt illető intézkedésekkel kapcsolatban.

“Ha most időt nyer a város, akkor szó szerint életet nyerhetünk. Arra kérem a budapestieket, hogy anélkül, hogy bárki kétségbeesne, bárki pánikolna, készüljünk a legrosszabb forgatókönyvekre, mert csak így fogjuk tudni elkerülni ezeket. Ha egy kicsit meg tud állni a város, és tudunk időt nyerni, akkor reméljük, hogy Budapestet sokkal kevésbé fogja meggyötörni ez a krízis, mint Európa néhány másik nagyvárosát” – mondta a főpolgármester. (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: Karácsony Gergely: nem a 2010 előtti világot kell visszahozni

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!